PvdA Europees parlement


Europese Commissie moet beter toezicht op financiële markten ontwerpen

9 mei 2005
PERSBERICHT Brussel, 28 april 2005 Europees Parlement wil aanpassing van Financiële Diensten Actieplan
Vandaag heeft het Europees Parlement ingestemd met de voorstellen van PvdA-europarlementariër Ieke van den Burg ten aanzien van de toekomst van financiële dienstverlening in de Europese Unie aangenomen. Van den Burg heeft ondermeer steun gekregen voor haar pleidooi om verder na te denken over een effectieve geïntegreerde Europees toezichthouder voor grote financiële conglomeraten die grensoverschrijdend opereren. In het rapport van Ieke van den Burg wordt verwezen naar de recente ontwikkelingen rondom de effectenbeurzen in Europa om aan te tonen dat de financiële markten al vergaand geïntegreerd zijn en roept de Commissie op een meer pro-actieve houding aan te nemen.

Ieke van den Burg is tevreden met het resultaat: "Belanghebbenden realiseren zich dat ontwikkelingen zo dynamisch zijn dat het nodig kan zijn om in te grijpen waar de concurrentie verstoord wordt, protectionisme dreigt, consumenten beter beschermd moeten worden of grote financiële risico's dreigen. De financiële wereld is begrijpelijk bang voor nieuwe regels, maar ik pleit juist voor een actieve betrokkenheid van hun kant. Het is niet mijn bedoeling dat Commissie en Parlement alles tot in de details voorschrijven."

Het zogenaamde Financiële Diensten Actieplan beschrijft 42 maatregelen die de lidstaten moeten nemen om te zorgen dat er een eerlijker internationale markt voor financiële diensten ontstaat, er meer transparantie in toezicht ontstaat en rechten van consumenten beter beschermd worden. Van den Burg is tevreden over het tempo waarmee de lidstaten de maatregelen doorvoeren, maar vraagt om verbeteringen op bepaalde punten.

Het toezicht kan verbeterd worden door nationale toezichthouders meer met elkaar te laten overleggen en expert-comité's de gedetailleerde uitwerking van wetgeving die in grote lijnen door Commissie en Parlement is vastgesteld, te laten uitwerken. Grote spelers in de financiële markten, zoals banken en verzekeraars die grensoverschrijdend opereren, zouden op termijn met één Europese toezichthouder te maken moeten hebben: het maatschappelijk belang is gebaat bij meer transparantie, terwijl de bedrijven profiteren omdat ze nog maar met één toezichthouder rekening hoeven te houden ("one stop shop").

In een reactie op de voorstellen van Ieke van den Burg liet McCreevy, eurocommissaris voor de Interne Markt, weten dat ook hij vindt dat het mogelijk moet blijven met nieuwe regels te komen. De zogenaamde "wetgevingspauze" van één jaar die hij bij zijn aantreden aankondigde, kan volgende week wel eens voorbij zijn wanneer de Commissie haar eigen groenboek over de toekomst van financiële diensten presenteert.

Ook zei McCreevy dat hij onderzoek zal verrichten naar het introduceren van een zogenaamd "26e regime", waarbij consumenten overal in de Europese Unie financiële producten kunnen afnemen volgens een vaste set voorwaarden en regels. Hierdoor hoeven ze zich niet te verdiepen in regels van individuele lidstaten (bijvoorbeeld in het geval van consumenten die over de grens een hypotheek of verzekering willen afsluiten voor een huis dat in het buitenland wordt gekocht) maar kunnen vertrouwen op het "26e regime". Hiermee komt hij tegemoet aan de wens van Ieke van den Burg.


---

Annelies Pilon
Voorlichter Nederlandse delegatie in de PES-groep van het EP/PvdA-eurodelegatie

GSM (+32) 0479 750 001

Tel: (+32) 02 284 2620 / (+33) 388 17 3658
Fax: (+32) 02 284 2668 /(+33) 388 17 6644

e-mail: pse-deleg-nl-press@europarl.eu.int
URL: http://www.pesdelegatie.nl/