Gemeente Zevenaar


week 19, 9 tot 16 mei 2005

KENNISMAKING MET BURGEMEESTER DE RUITER

Burgemeester De Ruiter is met ingang van 1 mei officieel burgemeester van de nieuwe gemeente Zevenaar. Hij was al enige jaren werkzaam in de oude' gemeente Zevenaar, en heeft in die tijd kennis gemaakt met veel lokale inwoners, ondernemers en verenigingen. Nu de voormalige gemeente Angerlo en de gemeente Zevenaar zijn samengevoegd, maakt de burgemeester ook graag kennis met de nieuwe' inwoners, ondernemers en verenigingen.

Op vrijdag 20 mei houdt burgemeester De Ruiter een inloopbijeenkomst in het Kulturhus De Brede Blik' in Giesbeek. Inwoners, vertegenwoordigers van de verenigingen en ondernemers uit Giesbeek, Lathum en Angerlo zijn tussen 16.30 en 18.30 uur welkom om kennis te maken met de burgemeester .

AANVRAGEN VRIJSTELLING BESTEMMINGSPLAN

Bij burgemeester en wethouders is een aanvraag ingekomen om met toepassing van artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan:

Schrijvershoek' voor het uitbreiden van de woning en het oprichten van een berging op het perceel Frederik van Eedenstraat 1 te Zevenaar;

Molenwijk' voor het uitbreiden van de woning op het perceel Buitenmolen 1 te Zevenaar;

Heerenmäten 1e fase' voor het uitbreiden van de garage op het perceel Heerenmäten 13 te Zevenaar;

Babberich' voor het oprichten van een veranda en het wijzigen van kozijnen op het perceel Dorpstraat 19 te Babberich;

Centrum, Deelplan Het Griet' voor het uitbreiden van de woning op het perceel Kampstraat 7 te Zevenaar;

Methen' voor het oprichten van een berging op het perceel De Gasperistraat 24 te Zevenaar.

Ter inzage
Deze hierboven vermelde aanvragen liggen met ingang van 12 mei a.s. gedurende vier weken ter inzage bij de Balie Ruimte. Tijdens deze periode kan eenieder schriftelijk zijn zienswijze kenbaar maken aan burgemeester en wethouders.

WET MILIEUBEHEER

Rectificatie

Burgemeester en wethouders van Zevenaar hebben twee weken geleden bekend gemaakt dat bij hen een melding is ingekomen als bedoeld in artikel 8.41 van de Wet milieubeheer betreffende een melding op grond van het "Besluit voorzieningen en installaties milieubeheer" door Waterschap Rijn en IJssel en betreft het van toepassing worden van voornoemd besluit op het rioolgemaal aan de Koestraat 31 te Lathum. Dit moet echter betreffen een rioolgemaal tegenover het perceel Koestraat 31 te Lathum.

WERKZAAMHEDEN PARKEERRING

Julianalaan
In tegenstelling tot eerdere berichtgeving is de Julianalaan niet opengesteld voor het doorgaand verkeer. Reden hiervoor is de geringe draagkracht van de ondergrond. In de periode dat de wegverharding was opgebroken, is regenwater in de ondergrond gedrongen. Dit regenwater is door het leemhoudend zand opgenomen wat resulteerde in een verminderde draagkracht. Dit is gebleken tijdens het aanbrengen van de asfalt. De gemeente verwacht dat de draagkracht zich zal herstellen zodra het water uit het zandpakket geïnfiltreerd is. Volgens planning zal tussen 23 mei en 27 mei de asfalttoplaag aangebracht worden op de Julianalaan en de Haspelstraat. Tevens worden reparaties uitgevoerd aan de huidige asfaltverharding.

Rotonde Arnhemseweg-Julianalaan
De rotonde Arnhemseweg-Julianalaan zal op 23 mei onttrokken worden aan het verkeer, zodat deze ook gereconstrueerd kan worden. Het is de bedoeling dat de rotonde op 27 mei 's avonds ook opengesteld wordt voor het verkeer. Deze werkzaamheden hebben een overlap met de werkzaamheden aan de Oranjelaan. Om de overlast zoveel mogelijk te beperken is besloten de Wilhelminalaan niet af te sluiten gedurende deze periode.

Omleidingroute
Doorgaand verkeer met een bestemming in het Stationskwartier of het Masiusplein wordt omgeleid via het Noordeinde, Oude Doesburgseweg, Schievestraat en Molenstraat.

Overlast
Gezien de aard en de omvang van de werkzaamheden zullen alle bewoners, maar ook de bezoekers van Zevenaar overlast ondervinden van de werkzaamheden. De gemeente vraagt hiervoor u begrip. Voor nadere informatie over de werkzaamheden kunt u contact opnemen met de balie Ruimte, bereikbaar onder telefoonnummer 0316 - 595 550. Voor wijzigingen in verkeersfaseringen en de voortgang van de werkzaamheden wordt u verwezen naar deze informatiepagina en onze website www.zevenaar.nl

WIJKBEHEER ZONEGGE

Op zaterdag 4 juni vindt een creactieve dag' in de wijk Zonegge plaats. Van 10.00 tot 14.00 uur zijn diverse kraampjes met creatieve producten
en informatie te vinden op het middenterrein van Zonegge. Onder andere de A.S.W.Z., Stichting H.A.L.T. en Wijkteam Zonegge zijn hier vertegenwoordigd.

Activiteiten voor kinderen

Kinderen kunnen zich laten schminken door clowns, ze kunnen straattekenen, springen op een springkussen. Ook wordt er een skate demonstratie verzorgd.

U bent van harte welkom!

REGIONAAL ORGAAN VERKEERSVEILIGHEID GELDERLAND

Brommobiel: tussen servet en tafellaken

Een brommobiel ziet eruit ziet als een kleine auto. Maar daarmee houdt de overeenkomst op. Wettelijk is het min of meer een bromfiets. Over de regels bestaan de nodige misverstanden.

Aparte voertuigcategorie

Volgens het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) is de brommobiel een aparte voertuigcategorie. De brommobilist moet de gedragsregels volgen die gelden voor motorvoertuigen. Hij mag dus niet op het fietspad en ook niet op het fiets-bromfietspad rijden, hij heeft dezelfde voorrang- en parkeerrechten als de automobilist, en hij moet de autogordel dragen.

De maximumsnelheid voor de brommobiel is zowel binnen als buiten de kom 45 km/uur. Een brommobiel mag dan ook niet op auto(snel)wegen komen.

Brommobielen zien er soms zo mooi en luxueus uit dat het duidelijkste onderscheid met een kleine gewone auto nog het wit-met-rode '45km'-bord is.

Bromfietscertificaat

Voor de brommobiel is nog geen apart rijbewijs nodig; een bromfietscertificaat is voldoende. Wel is het de bedoeling dat er een aparte rijbewijscategorie voor brommobielen komt. Ook wordt er gewerkt aan de invoering van een apart theoriecertificaat voor het besturen van een brommobiel.

Gevaren

Uit onderzoek van Consument en Veiligheid blijkt dat er met brommobielen niet extreem veel ongevallen gebeuren.

Wel is het zaak voor het overige verkeer om zich vooral op 80km-wegen te realiseren dat een brommobiel daar veel langzamer rijdt dan het overige verkeer. Nadere informatie: www.rovg.nl

ENERGIEBESPARING KRIJGT NIEUWE IMPULS

Nieuwe website

Eind maart heeft minister Brinkhorst van Economische Zaken de nieuwe website www.consument-en-energie.nl gelanceerd. De website is een initiatief van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal en het Ministerie van Economische Zaken.

"De nieuwe website is nodig om consumenten onafhankelijke en betrouwbare informatie te verschaffen over energiebesparing, duurzame energie en de keuze van een energieleverancier," aldus Brinkhorst bij de opening. Tegelijkertijd is de campagne "Meten is weten" van start gegaan, met als doel de mogelijkheden van energiebesparing beter bekend te maken. Er komt een digitale energiemeter op de markt, die stroomverbruik van apparaten aangeeft.

Besparingsmogelijkheden
Het doel van de website www.consument-en-energie.nl is, dat consumenten geïnformeerd worden over hun mogelijkheden om energie te besparen en duurzame energie toe te passen. Uit marktonderzoek blijkt dat consumenten over het algemeen weinig actieve kennis hebben over mogelijkheden om te besparen.
De website past interactieve technieken toe. Consumenten kunnen advies krijgen dat is afgestemd op hun eigen wensen en woonsituatie. Minister Brinkhorst is van mening dat consumenten een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de besparingsdoelen van het energiebeleid. Consumenten dienen dan wel te beschikken over betrouwbare informatie over energie in het dagelijks leven.

Verantwoordelijkheid consument
EZ wil dat de consument keuzevrijheid heeft en in staat is zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen over zijn energie(gebruik). Om dit te kunnen doen biedt EZ de consument via deze site helderheid, zodat hij weet wat er mogelijk is en een keuze heeft hoe hij zijn energiegebruik inricht. De actie "Meten is weten" van Milieu Centraal heeft ook als doel besparingsmogelijkheden beter bekend te maken.

Digitale energiemeter

Met een digitale energiemeter kunnen consumenten het elektriciteitsverbruik van huishoudelijke apparaten vaststellen. De kennis van consumenten over hoeveel stroom een apparaat gebruikt is over het algemeen beperkt. Huishoudens krijgen slechts één keer per jaar een afrekening van het elektriciteitsverbruik. Deze rekening is niet uitgesplitst naar apparaten. Onderzoek heeft uitgewezen dat het zichtbaar maken van het concrete energieverbruik van apparaten mensen kan stimuleren om te besparen. "Meten is weten" krijgt de vorm van een estafette. Een deelnemer geeft na drie weken de energiemeter door aan een volgende deelnemer.

ACTIE WATERTON

Tot 15 mei kunt u een waterton bestellen in het kader van de actie ''een ton voor water". Onder het motto water besparen in Nederland en de watervoorziening in ontwikkelingslanden verbeteren. De Novib wil dat bereiken door zoveel mogelijk watertonnen te verkopen. De gemeente Zevenaar ondersteunt die actie. U kunt de tonnen bestellen via de website www.eentonvoorwater.nl en later ophalen op de gemeentewerf. Bij de receptie van het gemeentehuis in Zevenaar staan enkele voorbeeldtonnen opgesteld, voor als u een beeld wilt vormen.

In Nederland is water (nog) niet schaars, maar de watervoorziening wordt wel steeds moeilijker. Daarom is ook in Nederland waterbesparing nodig. Gemiddeld gebruiken we 135 liter per persoon per dag, waarvan slechts zes om te drinken of koken. De rest verdwijnt als afvalwater in het riool. Dat geldt ook voor regenwater. Daarom besluiten steeds meer mensen het regenwater anders af te voeren dan via het riool. Bijvoorbeeld door het op te vangen in een regenton. Het water uit de ton kan gebruikt worden voor auto wassen of het sproeien van de tuin. Klusjes waar niet perse drinkwater voor nodig is.

Ontwikkelingslanden
Wereldwijd is water wel schaars. Meer dan een miljard mensen beschikken niet over voldoende schoon drinkwater. Om dat te verbeteren zullen lokale gemeenschappen efficiënter en duurzamer met de aanwezige waterbronnen om moeten gaan. De partners van de hulporganisatie Novib proberen daar wat aan te doen. In Tigray, in het noorden van Ethiopië regent het voldoende, maar het water wordt niet vastgehouden. Novib gaat dit tegen door de aanleg van dammen, terrassen en opvangbekkens. Van elke ton die verkocht wordt gaat 5 euro naar dit project of soortgelijke projecten in Nicaragua, Bangladesh of Soedan.

Bestellen
U dient de tonnen (er zijn verschillende soorten en maten) uiterlijk 15 mei te bestellen via www.eentonvoorwater.nl. Als uw betaling binnen is, krijgt u een ontvangstbewijs, zodat u op vrijdag 3 (van 8 tot 12 en van 13 tot 16 uur) of zaterdag 4 juni (van 9 tot 12 uur) de ton kan afhalen op de gemeentewerf aan de Professor Aalbersestraat.Als u niet over internet beschikt kunt u gebruik maken van een bestelformulier. Deze zijn af te halen bij de receptie van het gemeentehuis. Eventuele nadere informatie kunt u krijgen via Barend Hazeleger, tel. 0318-652 632.

COMMISSIEVERGADERINGEN

Agenda voor de openbare vergadering van de raadscommissie RUIMTE op WOENSDAG 11 MEI 2005 in het gemeentehuis (raadzaal) Aanvang: 19.30 uur
1. Opening

2. Mededelingen portefeuillehouders

3. Rondvraag

4. Inspraak

Onderwerpen commissieagenda:

5. Communicatie nieuwbouwontwikkeling Zevenaar-Oost
6. Beschikbaar stellen van een voorbereidingskrediet voor het starten van de onderzoeksfase in verband
met de realisatie van de parkeergarage Masiusplein
7. Vaststellen Milieu uitvoeringsprogramma 2005
8. Invoering diftar in Angerlo

9. Vestiging Wet voorkeursrecht gemeenten op diverse locaties
10. Vaststellen verordening naamgeving en nummering gemeente Zevenaar
11. Verfijning beschrijving beschermd rijksmonument complex historische buitenplaats Sevenaer,
Wittenburgstraat t.o. 11

12. Archeologiebeleid (kredietaanvraag)

Agenda voor de openbare vergadering van de raadscommissie MIDDELEN op DONDERDAG 12 MEI 2005 in het gemeentehuis (raadzaal) Aanvang: 19.30 uur

1. Opening

2. Mededelingen portefeuillehouders

3. Rondvraag

4. Inspraak

Onderwerpen commissieagenda

5. Plan van aanpak besparingen 2006 en volgende jaren
6. Gemeentelijke ombudscommissie

7. Beschikbaar stellen krediet voor aanschaf communicatiemiddelen C2000

8. Instellen Audit Committee gemeente Zevenaar t.b.v. doelmatigheidsonderzoek en overige onderzoeken.

VERGADERING WELSTANDSCOMMISSIE

De openbare vergadering van de Welstandscommissie wordt gehouden op WOENSDAG 18 mei 2005 om 9.00 uur in het gemeentehuis (kamer 402). De agenda van deze vergadering ligt ter inzage bij de Balie Ruimte.

FIETSKIJKDAG POLITIEDISTRICT RIVIERENLAND

Elke 1e donderdag van de maand kunnen mensen op het politiebureau van Zevenaar komen kijken of de fiets die ze zijn kwijtgeraakt soms ergens in de Liemers is aangetroffen en mogelijk bij deze gevonden fietsen staat. De fietsen zijn afkomstig uit de gehele Liemers, te weten de gemeenten Duiven, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar. In verband met hemelvaartsdag in de fietskijkavond in de maand mei op DONDERDAG 12 MEI 2005 van 18:00 TOT 19:30 UUR.
Het politiebureau is gevestigd aan de Zonegge 24-04 te Zevenaar

OUD PAPIER

In Zevenaar wordt maandelijks huis-aan-huis papier ingezameld. Hieronder leest u wanneer er in uw wijk wordt ingezameld. De inzameling is overdag, tenzij anders is vermeld. Papier gebundeld aanbieden op de aanbiedplaatsen. Wilt u svp plastic folies verwijderen. Papier van bedrijven wordt niet meegenomen.

Datum
Plaats
Inzamelaar
Woensdag 11 mei
Schaapsdrift, De Horst, Bloemenkamp, 't Grieth, flats Bergvrede, Meidoornflat/Hooge Bongert, Het Broek
schutterij Sint Andreas
Woensdagavond 11 mei
Heerenmäten
harmonie Sint Franciscus
Donderdagavond 12 mei
Stegeslag/Roodwilligen
CV De Schuumkoppen
Zaterdag 14 mei
Oud Zevenaar
harmonie Sint Martinus
Zaterdag 14 mei
Ooij/Zuidspoor
CV De Schuumkoppen
Dinsdagavond 17 mei
Schrijvershoek
basisschool De Fonkelsteen
Woensdagavond 18 mei
Babberich
drumfanfare Sint Jan

OPENBARE BEKENDMAKINGEN

Ingekomen aanvragen lichte bouwvergunning week 17/2005:
- Bahrestraat, Zevenaarseweg Angerlo, oprichten van een antennemast t.b.v. mobiele telefonie;

- Doesburgseweg 15 Angerlo, vergroten van de woning;
- Mendelssohnstraat 5 Zevenaar, plaatsen overkapping, terras

Ingekomen aanvragen reguliere bouwvergunning week 17/2005:
- Babberichseweg op drie rotondes nabij de tuibrug Zevenaar, oprichten van drie kunstwerken;

- Hengelder 7 Zevenaar, oprichten van een overkapping

Ingekomen aanvragen sloopvergunning week 17/2005:
- Doesburgseweg 16c Zevenaar, voor het slopen van een schuur

Ingekomen aanvragen reclamevergunning week 17/2005:
- Oude Doesburgseweg 24 Zevenaar, plaatsen van neonreclame tussen de bestaande uithangborden

De ingekomen aanvragen liggen bij de balie Ruimte voor een ieder ter inzage.
Tegen deze aanvragen kan geen bezwaar worden gemaakt. Belanghebbenden kunnen wel hun zienswijze kenbaar maken aan burgemeester en wethouders, Postbus 10, 6900 AA Zevenaar. Hierbij wordt opgemerkt dat een bouwvergunning moet worden verleend als aan de wettelijke eisen wordt voldaan.

BESLUITEN

Verleende lichte bouwvergunningen week 17/2005:
- Muldershof 41 Zevenaar, geheel vernieuwen van de kozijnen en de deur in de voorgevel;

- Sluis 8 Giesbeek, voor het vergroten van de woning en het bouwen van een garage;

- Sluis 10 Giesbeek, voor het vergroten van de woonkamer

Verleende lichte bouwvergunning m.t.v. vrijstelling o.g.v. artikel 19 lid 3 WRO week 18/2005:

- Diepenbrockstraat 28 Zevenaar, vergroten van de keuken van de woning

Verleende reguliere bouwvergunningen week 17/2005:
- Gennepskamp 16 Zevenaar, verhogen van de kap op de woning;
- Marconistraat 45 Zevenaar, gedeeltelijk veranderen van het bedrijfspand

Verleende reguliere bouwvergunningen week 18/2005:
- Babberichseweg 23 Zevenaar, gedeeltelijk veranderen van de kleedruimte en ombouwen tot toiletruimte

Verleende reguliere bouwvergunningen m.t.v. vrijstelling o.g.v. artikel 19 lid 3 WRO week 17/2005:

- Babberichseweg 51 Babberich, vergroten van de woning en het plaatsen van 2 bergruimtes met 2 garages;

- Ringbaan Oost mast nr. 726 Zevenaar, plaatsen van dubbelzijdig verlichte reclame;

- Voltastraat 49 Zevenaar, gedeeltelijk veranderen van de gevels en een interne verandering

Verleende sloopverguningen week 17/2005:

- Kerkstraat 3, 3a en 5 Zevenaar, voor het verwijderen van betonnen vloeren

Verleende gemeentelijke monumentenvergunningen week 17/2005:


- Babberichseweg 23 Zevenaar, gedeeltelijk veranderen van de kleedruimte en ombouwen tot toiletruimte

Algemene Plaatselijke Verordening 2000 Zevenaar:


* Vergunning voor Atletiekvereniging De Liemers, voor het organiseren van de Ooyse Landloop / wedstrijdloop op zondag 22 mei 2005 in Ooy;

* Vergunning voor Atletiekvereniging De Liemers, voor het ophangen van vier spandoeken gedurende de periode van 8 t/m 22 mei 2005;
* Vergunning voor het Nederlandse Rode Kruis, voor het innemen van een standplaats op 24 juni 2005 op het Raadhuisplein te Zevenaar bij de wekelijkse markt;

* Vergunning voor SV Babberich, voor het organiseren van het Bourgondisch voetbalspektakel op vrijdag 13 mei 2005 van 17.00 uur tot 00.00 uur, op zaterdag 14 mei 2005 van 20.00 uur tot 00.30 uur en op zondag 15 mei 2005 tot 15.00 uur op het terrein van SV Babberich te Babberich;

* Vergunning voor AOZ, voor het plaatsen van een mini paviljoen t.b.v. de Moederdagactie op zaterdag 7 mei 2005 van 10.00 uur tot 16.00 uur op het Raadhuisplein te Zevenaar;
* Tijdelijke uitritvergunning t/m 31 december 2005 voor Projectorganisatie Betuweroute van het perceel Maatjesweg naar de openbare weg

Algemene Plaatselijke Verordening Angerlo 2004:


* Vergunning voor Organisatiecomité Molenweekend, voor het organiseren van het jaarlijkse Molenweekend op zondag 15 mei 2005 van 20.00 uur tot 00.00 uur en op maandag 16 mei 2005 van 10.00 uur tot 18.00 uur te Giesbeek;

Drank- en Horecawet:


* Ontheffing voor SV Babberich, voor het schenken van zwak-alcoholische dranken tijdens het Bourgondisch voetbalspektakel dat plaatsvindt van 13 t/m 15 mei 2005 op het terrein van SV Babberich te Babberich;

* Ontheffing voor Organisatiecomité Molenweekend, voor het schenken van zwak-alcoholische dranken tijdens het Molenweekend op zondag 15 en maandag 16 mei 2005 te Giesbeek;

Wegenverkeerswet:


* Opheffen gehandicaptenparkeerplaats nabij de woning aan de 's Herenhof 58 te Babberich

Tijdstip van de aanvraag kan met zich meebrengen dat een vergunning / ontheffing niet tijdig wordt gepubliceerd. Degene wiens belang rechtstreeks bij één van de bovengenoemde besluiten is betrokken, kan binnen 6 weken na de bekendmaking van het betreffende besluit daartegen een bezwaarschrift indienen bij het bestuursorgaan dat het besluit genomen heeft.

REFERENDUM EUROPESE GRONDWET 1 JUNI 2005

Alle wetenswaardigheden op een rij:

* woensdag 1 juni 2005 Referendum Europese Grondwet
* de stembureaus zijn open van 07.30 tot 21.00 uur
* als u zelf niet kunt stemmen, machtig dan een ander
* een schriftelijk verzoek hiertoe kunt u tot en met 18 mei indienen
* na 18 mei is volmachtverlening alleen mogelijk binnen hetzelfde stemdistrict, gebruik hiervoor uw oproepkaart
* zelf stemmen in een ander stemdistrict, zet uw oproepkaart om in een kiezerspas

* schriftelijke verzoeken hiertoe kunt u tot en met 18 mei indienen
* vanaf 18 mei tot en met 27 mei kunt u nog een mondeling verzoek indienen, raadpleeg hiervoor uw oproepkaart
* uiterlijk 10 mei valt de oproepkaart bij u in de brievenbus
* op zaterdag 14 mei wordt landelijk een tweede informatiefolder over het referendum verspreid (de eerste folder van 23 april j.l. is nog beperkt beschikbaar en kunt u via onderstaand telefoonnummer opvragen)

Volmacht- en kiezerspasformulieren kunt u aanvragen en indienen bij de afdeling burgerzaken van deze gemeente, telefoonnummer 0316-595258.

HET STEMBUREAU IN HET GEMEENTEHUIS VAN ZEVENAAR IS VERPLAATST NAAR WOON/ZORGCENTRUM DE PELGROMHOF, MOLENSTRAAT 7.

RAADPLEEG UW OPROEPINGSKAART VOOR HET JUISTE STEMBUREAU.

Naar Menu