Gemeente Maassluis

Inspectie VROM tevreden over Maassluis

In 2002 en 2003 heeft de Inspectie VROM onderzoek gedaan bij de gemeente Maassluis. Het eindrapport dat in december 2003 verscheen, gaf aan dat Maassluis niet aan alle Vrom taken op adequate wijze uitvoering gaf. Onlangs heeft de inspectie echter laten weten tevreden te zijn over de voortgang van de verbeteringen in Maassluis en het bijzonder toezicht daarom op te heffen.

Naar aanleiding van de resultaten van het inspectieonderzoek in 2003, is begin 2004 door de gemeente een Plan van Aanpak opgesteld. In dit Plan is beschreven hoe de uitvoering van de Vrom-taken verbeterd kon worden. Het ging met name om onderdelen van het beleid, handhaving en toezicht en de archivering op het gebied van bouw- en woningtoezicht, de optimalisering van de scheiding van afvalstromen, het actualiseren van bestemmingsplannen en de aanpak van te saneren ondergrondse olietanks.
Ieder kwartaal is vervolgens aan de VROM-inspectie gerapporteerd over de voortgang van het Plan van Aanpak. Recentelijk is er een gesprek geweest tussen de inspectie en de gemeente om te onderzoeken hoe de stand van zaken is op het punt van de door te voeren verbeteringen. Als resultaat hiervan heeft de VROM-inspectie vastgesteld dat ondanks de reorganisatie van het gemeentelijk apparaat in 2004 veel van de actiepunten uit het Plan van Aanpak al zijn uitgevoerd. Ook concludeert de inspectie dat de nog resterende actiepunten om een adequaat niveau van uitvoering van de Vrom-taken te bereiken voortvarend zijn opgepakt. De VROM-inspectie heeft de gemeente Maassluis vervolgens medegedeeld dat zij er vertrouwen in heeft dat de gemeente zorg zal dragen voor een spoedige realisatie en implementatie van de resterende verbeterpunten. Het onderzoek wordt beschouwd als afgerond en er zal geen bijzonder toezicht meer worden uitgeoefend. Maassluis wordt in het vervolg weer opgenomen in de reguliere planning van de gemeenteonderzoeken van de VROM-inspectie.