AutoRai

Nederlandse inzending voor internationale jongeren milieuprijs

(9-5-2005)
Een Nederlands team van leerlingen van scholengemeenschap Twickel uit Hengelo strijdt van 6 t/m 10 mei in Zweden voor de internationale Volvo Adventure Award.
Volvo en UNEP (United Nations Environment Programme) dagen jongeren over de hele wereld uit om deel te nemen aan Volvo Adventure, een competitie waarin wordt gestreden voor een beter milieu.

Ongeveer 40 jongeren tussen de 10 en 16 jaar oud, afkomstig uit 15 verschillende landen, komen samen in Göteborg (Zweden) en gaan met elkaar de strijd aan om het beste milieuproject.

De Nederlandse inzending is samen met nog 14 andere projecten geselecteerd voor deelname aan de internationale finale. De 15 projecten uit de finale zijn gekozen uit meer dan 1000 inschrijvingen, afkomstig uit meer dan 70 deelnemende landen.

Het Nederlandse project is ingestuurd door Nienke Haverkate en Claudia Huistede, beide leerlingen van scholengemeenschap Twickel in Hengelo. Zij hebben een oplossing proberen te vinden voor het zwerfvuilprobleem in hun buurt. De ontwikkeling van een grote trechter met daaronder een in de grond verzonken container moet zowel de aandacht vestigen op het probleem als een oplossing bieden. Twee vliegen in één klap dus. Samen met de school en de lokale overheid probeert het team nu de trechter in productie te krijgen.

Volvo Adventure is speciaal ontwikkeld om lokale milieuprojecten, uitgevoerd door jongeren, te belonen. Groepjes van maximaal vijf personen tussen de 10 en 16 jaar kunnen onder begeleiding van een volwassene (bijvoorbeeld een leraar) een milieuproject insturen via de website www.volvoadventure.org.

Het winnende team zal naast een geldbedrag van $10.000 ook uitgenodigd worden om deel te nemen aan de UNEP conferentie voor kinderen en jongeren.

Het op internet gebaseerde wereldwijde milieuproject geeft in samenwerking met de United Nations Environment Programme (UNEP) jongeren over de hele wereld de kans hun visie op milieu issues met elkaar te delen. De drie beste projecten kunnen rekenen op een fonds van $10.000, $6.000 of $3.000. De geldprijs moet ingezet worden om het project te continueren en verder uit te breiden.

Inschrijven voor het Nederlandse Volvo Adventure programma kan vanaf 1 juli 2005 via www.volvoadventure.org. U kunt dan doorklikken naar de Nederlandse pagina's. U vindt daar ook meer informatie over het programma en de competitie.