Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Grootmeesters domineren Schaakfestival in Soest

Het jaarlijkse Schaakfestival in Soest begon donderdag 5 mei met het zeer traditionele rapidtoernooi. Het Hemelvaartstoernooi van de schaakclub Soest is het oudste nog bestaande schaaktoernooi van Nederland. In 1935 werd het voor het eerst gehouden, in de vorm van meerdaagse vierkampen. Tot de deelnemers in de eerste tien jaar behoorden Euwe, Prins, Kmoch, Van den Bosch, Spielmann en Tartakower! Het Noteboomtoernooi in Leiden is van 1936, het Hoogovenstoernooi in (oorspronkelijk) Beverwijk van 1938. Na de Tweede Wereldoorlog verloor het Hemelvaartstoernooi van de schaakclub Soest zijn landelijke uitstraling en werd het een eendaags rapidtoernooi.

Voor de lol
Na zes van de zeven ronden stonden Carl Wüstefeld, Hugo van Hengel en Piet van Eijndhoven met 4,5 punten bovenaan. Laatstgenoemde verloor in de slotronde, zodat Wüstefeld en Van Hengel het toernooi ongedeeld konden winnen. Er kwam een remiseachtige stelling op het bord, welk resultaat tot een met vier man gedeelde toernooizege zou leiden. De twee besloten voor de eeuwige roem te gaan. Uiteindelijk kwam die na hevige strijd terecht bij Wüstefeld.

Weekendtoernooi
In 1995 is aan het traditionele toernooi een weekendtoernooi met hoge prijzen toegevoegd. Daarmee kwamen er weer buitenlandse winnaars: Alexei Barsov, Aleksander Wojtkiewicz, Rongguang Ye, Mikhail Rytshagov, Yochanan Afek en Alexander Kabatianski. Tot de Nederlandse winnaars behoorden Erwin lAmi en Eric de Haan. Laatstgenoemde, lid van de Soester Schaakclub, won het toernooi drie keer, waarvan twee keer gedeeld.

Toch is een hoofdprijs van (dankzij sponsoring dit jaar) 1000,- kennelijk niet genoeg om meer dan twee grootmeesters te lokken. De Rus Vladimir Epishin en Normunds Miezis uit Letland kwamen strijden om de hoofdprijs. Eelke Wiersma (Internationaal Meester) en Eric de Haan zitten dan op het vinkentouw. De twee grootmeesters waren natuurlijk favoriet, maar in zes potjes binnen 48 uur kan er wel eens iets misgaan.
In de derde ronde liet Eric de Haan een half puntje liggen en had daardoor een kleine achterstand op de andere favorieten. In de vierde ronde kwamen de titelkandidaten voor het eerst tegen elkaar te spelen. Epishin maakte geen fout en versloeg Wiersma. Wiersma verloor vervolgens nog een keer en speelde geen rol van betekenis meer. In de vijfde ronde op zondagochtend speelden de beide grootmeesters tegen elkaar. Zij kozen ervoor geen risicos te nemen en maakten snel remise. Eric de Haan kon hierdoor langszij komen.

Eric de Haan (links) in zijn partij tegen Miezis. In het midden een denkende Epishin

In de finaleronde kwam het er op aan. Epishin, die tegen een wat minder sterke tegenstander speelde, won makkelijk en eindigde met 5,5 punten op de eerste plaats. Miezis en de Haan moesten onderling uitmaken wie zou delen in de hoofdprijs. Het werd een zeer spannende partij, die pas in de eindfase werd beslist. Miezis leek een beslissende aanval te hebben, maar werd verrast door een uitval van De Haan. De Haan won een toren. In de tijdnoodfase maakte De Haan echter even later een fout, waardoor de winst alsnog naar Miezis ging. Uiteindelijk gingen de hoofdprijzen derhalve naar de grootmeesters. Ze kregen het echter niet cadeau. Epishin en Miezis hebben hiermee een plaats gekregen in het rijtje buitenlandse grootmeesters die gedurende de lange traditie het toernooi in Soest wonnen.

---

Joost Michielsen en Marlies Bensdorp Nederlands jeugdkampioen

Het Deloitte NK-Jeugdschaken dat van 29 april tot en met 7 mei in Schagen werd gehouden, zit er weer op. Dit zijn de kampioenen. Bij de A-jeugd werd Joost Michielsen met een score van 7 uit 9 winnaar. Op basis van solide spel won hij vijf partijen op rij, gevolgd door vier remises. Hij kwam slechts éénmaal echt in gevaar. Dit was tegen Jasper Broekmeulen in de 7e ronde. De concurrenten van Michielsen (Broekmeulen, Van Assendelft, Ruijgrok, Tan en Van den Berg) bleven allen een vol punt op hem achter.

Bij de A-meisjes waren het de zusjes Bensdorp die de trom roerden. Marlies en Laura Bensdorp stonden na negen ronden met 7,5 punt gebroederlijk (gezusterlijk?) bovenaan. Laura trok zich vervolgens terug uit de match om het kampioenschap, waardoor haar zus officieel tot kampioene werd uitgeroepen.

Het hele toernooi bovenaan staan en toch niet winnen. Dat overkwam Roeland Pruijssers bij de B-jeugd. In de laatste ronde verloor Pruijssers van Robin Swinkels, waardoor hij het trio Swinkels, De Groote en Van Opheusden voor moest laten gaan. Zij mochten middels een tie-break om het kampioenschap spelen. Swinkels won, De Groote werd tweede en Van Opheusden derde.
Bij de B-meisjes was Martine Middelveld al vóór het ingaan van de laatste ronde zeker van het kampioenschap. De strijd om de tweede plaats werd gewonnen door Tjibaria Pijloo, net voor Yvette Muhren en Claudia Grannetia.

De titel bij de C-jeugd ging naar Christov Kleijn met een score van 7 uit 9. Met een punt minder werden Giel van Rijn, Mehran Kamali, Daniël Schenkeveld, en Nicky Law gedeeld tweede.
De C-meisjes beleefden een uitermate spannende laatste ronde waarin maar liefst vier meisjes kans hadden op de titel. Uiteindelijk eindigden Donna Schut, Leonore Braggaar en Talitha Munnik met 6,5 uit 9 op de gedeelde eerste plaats. In de tie-break die volgde, hield Donna Schut het hoofd het meest koel. Zij werd de nieuwe kampioene.