Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 3 mei 2005

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Burgemeester op studiereis naar Brussel (2005/3661) Burgemeester Cor de Vos neemt deel aan een korte studiereis van het American Pacific Exchange Programme naar Brussel. Deze wordt gehouden van 25 tot 27 mei 2005. De gemeente Nieuwegein oriënteert zich op de mogelijkheden die de Europese Unie biedt voor (financiële) ondersteuning van diverse projecten in de stad. In het recente verleden heeft de gemeente bijvoorbeeld Europese subsidie gekregen voor waterproject in Zandveld en Jutphaas. De studiereis heeft tot doel nader kennis te maken met de Europese instellingen en de personen die daar werken.

Toezichthoudende bevoegdheden gekoppeld aan functienamen (2005/8984) In het verleden zijn toezichthouders bij de brandweer aangewezen. Zij houden zich bezig met handhaving van regels rond brandveiligheid en -preventie. Aanwijzing van toezichthoudende bevoegdheden was gekoppeld aan namen van functionarissen. Als gevolg van wijzingen in de personele bezetting en als gevolg van wetswijzigingen moeten deze aanwijzingen worden herzien. De brandweer is bezig met een inhaalslag rond de handhaving van regels rond brandveiligheid en -preventie. Daarom is uitbreiding van het aantal toezichthouders noodzakelijk. Om te voorkomen dat bij elke verandering in de personele bezetting een aanwijzing moet worden aangepast, heeft het college besloten dat de aanwijzing in het vervolg wordt gekoppeld aan de functienamen.

Gemeente Nieuwegein steunt de campagne Mayors for Peace (2005/9463) Burgemeester De Vos heeft van de heer Akiba, burgemeester van Hiroshima een verzoek ontvangen om de campagne Mayors for Peace te ondertekenen. Door ondertekening van het Mayors Statement ondersteunen burgemeesters wereldwijd een campagne voor een kernwapenvrije wereld. Deze steunverklaring is van belang voor de toetsingsconferentie van het NonProliferatie verdrag, dat in mei in New Vork plaatsvindt. Hier worden regeringsleiders opgeroepen om aan te sturen op onderhandelingen die een kernwapenvrije wereld moeten bevorderen. Ook staat in het statement dat kernwapens een bedreiging vormen voor de wereld en niet in een geciviliseerde samenleving passen. In de aanloop van de VN-conferentie in New Vork is onder aanvoering van burgemeester Akiba van Hiroshima een noodcampagne gestart waarvan de ondertekening van het Mayors statement een onderdeel is. Het bestuur van de gemeente Nieuwegein zal niet bij de VN-conferentie in New Vork aanwezig zijn, maar de gemeente Nieuwegein steunt de campagne van harte. Daarnaast zal zij dit onder de aandacht brengen van de inwoners van Nieuwegein.

College mandateert bevoegdheden aan brandweercommandant (2005/9465) De brandweer is bezig met een inhaalslag voor het afgeven van gebruiksvergunningen aan gebouwen of inrichtingen met bepaalde kenmerken (onder meer gebouwen en inrichtingen die meer dan 50 personen tegelijkertijd kunnen herbergen, of waar stoffen zijn opgeslagen die bij brand gevaar op kunnen leveren). Het zonder gebruiksvergunning in gebruik hebben van een dergelijk gebouw (of inrichting) is een overtreding van de Bouwverordening of de Brandbeveiligingsverordening. Om deze overtredingen ongedaan te maken kan de brandweer bestuursdwang inzetten (last onder dwangsom voor het zonder gebruiksvergunning in gebruik hebben van een gebouw of inrichting). Dit kan gebeuren nadat de brandweer herhaaldelijk heeft aangegeven dat een gebruiksvergunning moet worden aangevraagd.
Het college heeft besloten alle bevoegdheden in het voortraject van het opleggen van een dwangsom (tot en met het verzenden van de vooraankondiging) te mandateren aan de commandant Brandweer of zijn plaatsvervanger.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

College neemt kennis van jaarrekening 2003 bestuurscommissie openbaar basisonderwijs Nieuwegein (2005/9467)
Het college neemt kennis van de jaarrekening 2003 van de bestuurscommissie openbaar basisonderwijs Nieuwegein. Deze jaarrekening is voorzien van een goedkeurende verklaring. De inhaalslag oude jaarrekeningen basisonderwijs is daarmee afgerond.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Intern onderzoek naar bestemmingsplanprocedures Blokhoeve en Binnenstad (2005/7678)
Het college heeft ingestemd met een intern onderzoek naar de juridische kwaliteit van bestemmingsplanprocedures. Vanuit de raad zijn vragen en opmerkingen gekomen naar aanleiding van de vernietiging van het bestemmingsplan Blokhoeve en het opnieuw houden van inspraak op het voorontwerp bestemmingsplan Binnenstad. In het onderzoek worden de wettelijke kaders van bestemmingsplanprocedures beschreven en tegenover de feitelijke gang van zaken gezet. Het concernbrede onderzoek moet eventuele fouten, omissies en onduidelijkheden in kaart brengen. Dit moet resulteren in een aantal praktische aanbevelingen om fouten en vertragingen in de toekomst - en het vervolg van de bestemmingsplanprocedure Binnenstad in het bijzonder - te voorkomen. De gemeentesecretaris heeft namens het college opdracht gegeven aan de Concernstaf om dit onderzoek uit te voeren.

Haalbaarbeidsstudie noordoostpunt bedrijvenpark Het Klooster (2005/8993) Bij de vaststelling van het 'Ontwikkelingsplan Het Klooster 2004', heeft de gemeenteraad besloten om voor de noordoostpunt van Het Klooster in overleg met alle betrokkenen eerst nog een haalbaarheidsonderzoek te doen naar de gewenste ontwikkelingen in dat gebied. Het college heeft besloten een start te maken met de uitvoering van dit haalbaarheidsonderzoek en daarvoor een klankbordgroep samen te stellen om het onderzoek te begeleiden. Voor meer informatie zie persbericht.

Startnotitie herziening bestemmingsplan Kom Vreeswijk (2005/9473) De gemeente heeft een startnotitie opgesteld voor de herziening van het bestemmingsplan Kom Vreeswijk. In deze notitie wordt inzichtelijk gemaakt welke stappen er nodig zijn voor de herziening. Daarnaast is aangegeven hoe de actuele situatie is in het gebied en hoe dit wordt verwerkt in de herziene bestemmingsplan.
In de notitie wordt ook ingegaan op het totale proces van de actualisering van bestemmingsplannen. Het college neemt de startnotitie voor kennisgeving aan en vraagt aan het presidium deze startnotitie voor de commissie RIM van 31 mei 2005 ter inzage te leggen.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Milieuvergunning voor Boumans Polyesterbedrijf V.O.F. (2005/2195) Het college legt de definitieve milieuvergunning voor Boumans Polyesterbedrijf V.O.F. vanaf 4 mei 2005 ter inzage in de Stadswinkel. Tot en met 14 juni 2005 kan bij de Raad van State worden gegaan tegen de vergunning. Beroep kan alleen ingesteld worden door degene die al eerder bedenkingen heeft ingebracht tegen de ontwerpvergunning, of die kan aantonen dat hij/zij daartoe niet in staat was. Boumans Polyesterbedrijf V.O.F. is een bedrijf waar kunststofproducten worden vervaardigd, gerepareerd en geassembleerd. Dit gebeurt doormiddel van spuiten, lamineren en gieten.

Verordening aansluitvoorwaarden drainage 2005 (2005/9476) De gemeente heeft voor de beheersing van het grondwater een drainagestelsel aangelegd. Indien een perceeleigenaar op dit stelsel aan wil sluiten kan de gemeente hieraan binnen de grenzen van de redelijkheid, voorwaarden stellen. Deze voorwaarden dienen voor iedereen gelijk te zijn (gelijkheidsbeginsel) en voor iedereen inzichtelijk (transparante overheid). De (technische) voorwaarden die de gemeente stelt hebben tot doel een goede werking van het drainage te garanderen. Deze voorwaarden zijn benoemd in "Verordening aansluitvoorwaarden drainage 2005", Deze verordening aansluitvoorwaarden drainage wordt voor vaststelling aan de raad voorgelegd.

Tarievenlijst riolering en drainage (2005/9477)
De gemeente Nieuwegein voert werkzaamheden uit voor de aansluiting van particulieren op de riolering en drainage. Deze werkzaamheden worden op basis van kostendekkendheid in rekening gebracht aan de perceeleigenaren voor wie ze worden verricht. De hiervoor gehanteerde tarieven zijn door het college vastgesteld.

Verzoek om aanvulling ontheffing Flora- en faunawet voor Het Klooster (2005/9480)
Het college verzoekt het ministerie van LNV een aanvullende ontheffing te verlenen voor deelgebieden 1 (ten zuiden van de aansluiting op de A27) en 4 (ten noordoosten van de Vuilcop) van bedrijvenpark Het Klooster. De aanvullende ontheffing heeft betrekking op de kleine en grote modderkruiper en de waterspitsmuis.
In januari 2004 heeft de Minister van LNV al ontheffing verleend van de Flora- en faunawet, waardoor onder andere de ontwikkeling van een bedrijvenpark in het gebied Het Klooster mogelijk werd. Bij nader inzien bleek de soortenlijst waarvoor ontheffing is verleend, niet compleet. In december 2004 is toen voor de deelgebieden 2 en 3 van bedrijvenpark Het Klooster een aanvullende ontheffing afgegeven. Nu wordt ook voor deelgebieden 1 en 4 een aanvullende ontheffing aangevraagd. Deze aanvraag is onderbouwd met een uitgebreide rapportage en een compensatieplan.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Geen verkoop snippergroen bij Harmonielaan (2005/7686) Het college heeft besloten niet tot verkoop over te gaan van het snippergroen achter de woningen aan de Harmonielaan. De stedenbouwkundige situatie laat dit niet toe.

Wijziging bestemming en bouwvergunning voor pand aan Beverweide (2005/8999) Het college heeft besloten om een vrijstelling en een bouwvergunning te verlenen voor het wijzigen van de kantoorfunctie van het pand aan de Beverweide 3 in een dubbele bestemming namelijk kantoor- én woonfunctie. Deze beslissing verschijnt nog als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

Vaststelling bouw- en sloopvergunningen (2005/9479) Het college heeft een lijst met de te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

Onttrekking aan het openbare verkeer van parkeergarage Cityplaza (2005/9481)

Het College stelt de Raad voor om - op grond van artikel 9, lid 1, van de Wegenwet - de parkeergarages onder Cityplaza aan het openbare verkeer te onttrekken. Dit voorstel is noodzakelijk om de toegang naar de garage 's nachts te kunnen afsluiten. Op de overige tijdstippen blijft de parkeergarage via de normale betaalregeling toegankelijk.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies over welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W-belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan er waarschijnlijk enkele samenvattingen in van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W-belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee voorkomt de gemeente dat direct betrokkenen via de pers bericht krijgen over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 9-5-2005