Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


MBR-technologie breed ondersteund

Het zuiveren met behulp van membranen is een nieuwe ontwikkeling in de afvalwaterzuiveringswereld. Deze techniek levert nog betere resultaten op en heeft minder ruimte nodig. Membranen zijn kunststof rietjes met minuscuul kleine gaatjes waar het gezuiverde water doorheen wordt gezogen. Alleen de zuiverende bacteriën blijven achter zodat deze hun werk voortzetten. Hierdoor wordt het water heel schoon. Door op deze wijze water te zuiveren, zitten er weinig vaste deeltjes fosfaat en stikstof in. Deze stoffen zijn nadelig voor een gezonde waterkwaliteit.

De membraanbioreactor (MBR) op de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) Varsseveld van Waterschap Rijn en IJssel geldt als demonstratie-installatie. Het doel van het onderzoeksprogramma is het uitbouwen van de kennis op het gebied van MBR. Dit onderzoek wordt financieel ondersteund door de waterschappen in Nederland.

De MBR is vooral interessant bij te grote aanvoer van afvalwater of bij een verouderde afvalwaterzuiveringsinstallatie (awzi). Door de verstedelijking in de Zuidplaspolder (2010 - 2030) is het noodzakelijk dat awzi Kortenoord (Nieuwerkerk a/d IJssel) op termijn wordt uitgebreid. Naar alle waarschijnlijkheid zal Schieland en de Krimpenerwaard dan ook de MBR gaan toepassen. Vooraf zal een haalbaarheidsonderzoek worden uitgevoerd waarbij gekeken wordt naar de technische en financiële gevolgen en de milieueffecten.