Gemeente Amsterdam

Boekenstad Amsterdam

9 mei 2005
---
Ulli Fischer

Door de eeuwen heen heeft Amsterdam een reputatie opgebouwd als boekenstad. Vooral in de 17e eeuw gold Amsterdam als vrijhaven waar boeken gedrukt konden worden die elders verboden waren. Desnoods gebeurde dat in het geheim en werden de uitgaven het land uitgesmokkeld. Voor liefhebbers van het gedrukte woord was en is van alles te beleven in de stad.

Boekenmarkt bij de Oudemanhuispoort, gezien vanaf de Oude Zijds Achterburgwal, linosnede van H. Horst 1967 Rond 1455 werd de boekdrukkunst uitgevonden in Duitsland door Johannes Gutenberg in Mainz. Hij vervaardigde als eerste in Europa drukwerk van losse letters. Er is twijfel geweest of de boekdrukkunst niet eigenlijk in Haarlem is uitgevonden door Laurens Janszoon Coster. Tegenwoordig wordt deze bewering als romantisch verzinsel afgedaan.

Boekencentrum van de wereld

De eerste boekdrukker van Amsterdam was Hugo Jansson van Woerden. Hij vestigde zich in 1506 in de Kalverstraat. De eerste decennia groeide de boekhandel rustig. Rond 1600 telde de stad 21 boekhandelaren. Ongeveer een halve eeuw later waren dat er maar liefst 105. Amsterdam bloeide op als handelsmetropool. In 1602 werd de VOC opgericht. Steeds meer schepen vertrokken naar alle delen van de wereld. Parallel hieraan groeide de stad uit tot boekencentrum van de wereld. In de 17e eeuw werden in Nederland meer boeken gedrukt dan in alle andere landen op aarde samen.

Blaeuw

Amsterdam als handelsstad en vestigingsplaats van ontdekkingsreizigers had behoefte aan informatie. Beroemd zijn de atlassen en zeekaarten van Blaeuw. Het familiebedrijf was gevestigd op het Damrak. Veel uitgevers en boekhandelaren verkozen deze plek. Blaeuw verhuisde later naar de Gravenstraat achter de Nieuwe Kerk, de huidige Blaeuwstraat en het Blaeuwerf. De dure productie van de Blaeuw atlas werd vermoedelijk mogelijk gemaakt doordat Blaeuw onder valse naam katholieke boeken drukte en heimelijk exporteerde naar katholieke landen.

Elsevier

Tweedehands boekenmarkt op het Spui, foto Theo Veenboer 1994 Een andere beroemde uitgever van de 17e eeuw was Elsevier. Eveneens op het Damrak gevestigd. In 1674 had de winkel 20.000 uitgaven in voorraad, waaronder veel Franstalige boeken. Sommige publicaties mochten in Frankrijk niet worden gedrukt. Op het lezen stond geen straf. Uitgever Elsevier verwierf ondermeer faam met boeken van Engelse filosofen zoals Bacon, Hobbes en Milton. Het huidige Elsevier is begin 19e eeuw opgericht. De naam is gekozen als eerbetoon aan de eerdere uitgever.

Nieuwkomers

Dat Amsterdam tot belangrijke boekenstad kon uitgroeien, heeft ook te maken met de nieuwkomers die de stad verrijkten. De gevluchte Antwerpenaren die zich eind 16e eeuw in Amsterdam vestigden, brachten expertise in het boekenvak mee. Sefardische joden in de 17e eeuw uit Portugal gevlucht, makten Amsterdam tot beroemd centrum van Hebreeuwse typografie.

Verlichting

Daarmee is nog niet gezegd dat het uitgeven van boeken in de tolerante stad Amsterdam ongevaarlijk was. In de katholieke tijd tot 1578 liepen uitgevers van protestantse bijbels en boeken gevaar. Later waren katholieke publicaties niet welkom. Ook werden verlichte denkers als bedreiging gezien. Predikant Balthasar Bekker werd in 1693 uit zijn ambt geschorst. Zijn boek `De Betoverde Wereld' bestreed het bestaan van heksen, tovenaars en wonderen. En de directe invloed van de duivel op het handelen van mensen. Er zijn meer boeken verboden in Amsterdam. Maar in tegenstelling tot andere Europese steden was de vervolging mild.

Sites voor boekenliefhebbers

Nog steeds is er voor de liefhebber van het gedrukte woord veel te beleven in Amsterdam. * Overzicht van alle boekhandels en bibliotheken: www.boekbalie.nl. Klik de kaart aan, eerst Noord-Holland en vervolgens Amsterdam. * Website van de Tweedehands boekenmarkt iedere vrijdag op het Spui: www.antiqbook/boekenmarktspui * Voor een overzicht van literaire evenementen en lezingen: www.literairepodia.nl.