Time : 12:56:22 PM
Date : Monday, May 09, 2005
Sender Name: Cour des comptes - Rekenhof

De controles die Douane en Accijnzen uitvoert voor andere fiscale besturen voldoen niet aan de normen van doeltreffendheid

9 mei 2005 - Een door het Rekenhof uitgevoerde audit heeft aan het licht gebracht dat de controles die Douane en Accijnzen uitvoert voor de Administratie voor de Ondernemings- en Inkomensfiscaliteit (AOIF) niet voldoen aan de voorwaarden van doeltreffendheid.

De Administratie der Douane en Accijnzen (D&A) is o.m. belast met de uitvoering van controles op de verkeersbelasting, de belasting op de automatische ontspanningstoestellen, de speciale registers die garagehouders moeten bijhouden en het wegvervoer. De audit van het Rekenhof toont echter aan dat de noodzakelijke voorwaarden voor een doeltreffend verloop van deze controles niet zijn vervuld. Zo zijn de bevoegdheden van de actoren niet duidelijk gedefinieerd, worden de controleresultaten van de douanediensten niet altijd gepresenteerd in een vorm die onmiddellijk bruikbaar is voor de AOIF en worden die resultaten haar niet snel genoeg doorgestuurd. Bovendien krijgen de douanediensten die de vaststellingen hebben geformuleerd, geen feedback over de gevolgen die de AOIF eraan geeft.

Het onderzoek heeft uitgewezen dat de controles op het wegvervoer van goederen zijn voorbijgestreefd ingevolge de afschaffing van de fiscale grenzen binnen de Europese Unie waardoor de meeste documenten die vereist waren voor het communautair vervoer, zijn weggevallen.

Wat de speciale registers betreft die de garagehouders moeten bijhouden, moet de in overtreding zijnde garagehouder overeenkomstig een aantal BTW-controlenormen binnen een termijn van drie maanden op de hoogte worden gebracht. Sommige BTW-diensten krijgen deze vaststellingen van de douanediensten slechts gemiddeld 154 dagen na de feiten. Voorts gaan bepaalde agenten van de BTW-diensten er ten onrechte van uit dat sommige overtredingen die voor het eerst worden vastgesteld, zijn vrijgesteld van elke boete. Beide situaties leiden ertoe dat de BTW-diensten een groot deel van de vaststellingen van de douanediensten klasseert zonder verder gevolg.

Ook de coördinatie tussen de twee administraties die op het terrein aanwezig zijn, om de naleving van de fiscale wetgeving (met name voor de automatische ontspanningstoestellen) te controleren, bleek onvoldoende.

De gebrekkige toegang die de douanediensten hebben tot informatie die nochtans noodzakelijk is voor de uitvoering van de controles op de verkeersbelasting bijvoorbeeld, is nefast voor de kwaliteit van de vaststellingen en remt de behandeling van de dossiers af.

Meer in het algemeen en met het oog op een optimale samenwerking tussen de twee fiscale administraties, dringt het Rekenhof erop aan dat beide administraties zouden werken met relevante en betrouwbare indicatoren om de controleactiviteiten die ze uitvoeren, optimaal te sturen.

Na afloop van het tegensprekelijk debat, heeft de Minister van Financiën meegedeeld dat hij zijn administraties zal verzoeken de intenties, die ze als antwoord op het verslag hebben geformuleerd, in concrete maatregelen om te zetten en de onderlinge communicatie te verbeteren.

----------------------------

Informatie voor de pers

Het Rekenhof is een collaterale instelling van het parlement. Het controleert de openbare financiën van de Staat, de gemeenschappen en gewesten en de provincies. Het Hof streeft naar een verbetering van de werking van de overheden. Daartoe bezorgt het de parlementaire vergaderingen, bewindslui en gecontroleerde diensten op tegenspraak tot stand gekomen, bruikbare en betrouwbare informatie. Het Rekenhof werkt op onafhankelijke wijze, met inachtneming van internationale auditnormen.

Het auditverslag "De verrichtingen die de Administratie der Douane en Accijnzen uitvoert voor rekening van andere fiscale besturen" is aan het federale parlement bezorgd. Het gedetailleerde verslag (32 pagina's) is ter beschikking op de homepagina van het Rekenhof: www.rekenhof.be.

Contactpersoon:
Line Emmerechts
Federale Cel Publicaties
02 551 88 80

URL: http://www.ccrek.be