Ingezonden persbericht


-PERSBERICHT-
CDA tevreden: wethouder stemt in met pilot burgerpanels

CDA-woordvoerder Karen Duys pleitte in de commissie sociale zaken voor burgerpanels. Rotterdammers kunnen in deze panels laten weten hoe tevreden zij zijn met wonen, welzijn en zorgvoorzieningen. Deze panels biedt de gemeente de kans om burgers te vragen hoe zij bijvoorbeeld het ouderenwerk, de thuiszorg of Wvg voorzieningen waarderen. Tot haar tevredenheid zegde verantwoordelijk wethouder Leonard Geluk (CDA) toe binnenkort een dergelijke pilot te zullen starten.

Aanleiding voor het verzoek van Karen Duys is de komst van de Wet Maatschappelijke ondersteuning. Gemeenten worden met de deze wet verantwoordelijk voor het voorzieningenaanbod dat burgers in staat stelt om zelfstandig te leven en mee te doen in de samenleving. Met deze wet doet het rijk tegelijkertijd een groter beroep op mantelzorgers en vrijwillgerswerk. Karen Duys: "Wij vinden het van groot belang dat burgers directer betrokken worden bij gemeentelijk beleid en dat zij regelmatig hun mening kunnen geven over bestaande voorzieningen. Een burgerpanel biedt die mogelijkheid."

Het CDA heeft met vertegenwoordigers van thuiszorg-, welzijns- en belangenorganisaties het initiatief genomen een voorstel voor burgerparticipatie te ontwikkelen. Een burgerpanel is een groep mensen die met enige regelmaat en gedurende langere tijd bevraagd wordt over hun ervaringen met wonen, welzijn en zorgvoorzieningen. Met deze peiling kan het beleid bijgestuurd en aangescherpt worden. Daarnaast leveren de panels een bijdrage aan de activering van mensen.

Het concept van burgerpanels heeft zich inmiddels bewezen. Zo werkt de provincie Zuid-Holland bijvoorbeeld met een ouderenpanel. De resultaten van dit panel zijn positief. "Ik kan me voorstellen dat de wethouder in zijn pilot gebruik maakt van de expertise die met het ouderenpanel is opgedaan", aldus Karen Duys die zich in de discussie tevreden toonde met de toezegging van wethouder Geluk.

Rotterdam, 9 mei 2005

------
Noot voor de redactie/