Groen!

Brussel, 9 mei 2005

Schaf concurrentievervalsende korting verzekeringspremie kerncentrales af, eist Groen!

Jaarlijks 463,7 miljoen euro transfers naar nucleaire sector in België

Jaarlijks vloeit er minstens 463,7 miljoen euro steun naar de nucleaire sector. Dat is meer dan 6 maal zoveel dan er wordt geïnvesteerd in het Gewestelijk Expressnet (GEN) dat heel wat pendelaars vlot naar Brussel zou kunnen brengen. Of bijna twee keer het budget dat in heel België wordt besteed aan de modernisering van schoolgebouwen. Een en ander blijkt uit een rapport dat Groen! heeft samengesteld op basis van de begrotingscijfers van de Belgische staat, de Europese Unie en verschillende nucleaire bedrijven. "Dit immense bedrag wordt bijeengebracht via belastinggeld, heffingen op het transport van energie en de hoge elektriciteitsfactuur voor de consument," stelt Groen! europarlementslid Bart Staes. Daarbovenop komt de vrijstelling van aansprakelijkheid die de nucleaire sector geniet. Omdat de verzekering bij ongeval voor kerncentrales geplafonneerd is, ontlopen de centrales tot zo'n 2,25 miljard euro per jaar aan verzekeringskost. Die vrijstelling moet worden geschrapt, zegt Staes.

Groen! knoopt aan het rapport de vraag dat het Rekenhof een diepgravende studie maakt over welke bedragen de nucleaire sector in het verleden ontvangen heeft, en welke openstaande facturen nog moeten betaald worden. "Die studie moet de leidraad vormen voor een groot maatschappelijk debat over wie de openstaande facturen zal betalen", zegt Eloi Glorieux, Vlaams parlementslid voor Groen!. "Het principe 'de vervuiler betaalt' moet volledig consequent uitgevoerd worden. Nu draaien de staat en consument op voor de nucleaire erfenis. Dat is fundamenteel oneerlijk."

"Dit rapport toont aan dat de nucleaire sector niet zonder verdoken subsidies kan concurreren met andere elektriciteitsproducten," zegt Groen! europarlementslid Bart Staes. "De hele maatschappij betaalt op dit moment voor de enorme kosten van kernenergie - controles, stockage en verwerking van afval, de ontmanteling van kerninstallaties."

"Bovendien bevat die 463,7 miljoen niet eens alle kosten van kernenergie. Een aantal elementen hebben we eruit gelaten, wegens te weinig cijfermateriaal", gaat Bart Staes verder. "Belangrijkste daarvan is de korting die de nucleaire sector krijgt onder vorm van een verlaagde verzekeringspremie."

Die gebrekkige aansprakelijkheid werd vastgelegd in de internationale Conventies van Parijs en Wenen. De exploitant van een nucleaire site hoeft zich niet te verzekeren tegen de volledige schade aan derden bij een ongeluk, maar hoeft zich slechts te verzekeren voor een geplafonneerd bedrag. De rest is voor rekening van de overheid. "Wanneer er een ongeluk is, zal de Belgische Staat - iedereen die belasting betaalt, dus - opdraaien voor de kosten," zegt Bart Staes.

Uit het Groen!-rapport blijkt dat zonder die onterechte korting de kostprijs van kernenergie tot 300% zou stijgen. Die berekening is gebaseerd op een studie in opdracht van de Europese Commissie, uitgevoerd door het Nederlandse bureau CE. Per jaar ontduikt de nucleaire sector dankzij deze onterechte korting een bedrag van 0,99 tot 2,25 miljard euro. "Dit is concurrentievervalsing van het zuiverste soort," besluit Bart Staes. "Het wordt tijd dat de nucleaire sector op gelijke voet wordt geplaatst met de rest van de samenleving.

Groen! vraagt dat het Rekenhof de verzekeringskorting voor de nucleaire sector opneemt in haar studie over het totale kostenplaatje van kernenergie."

"Ook de kostprijs voor de verwerking van nucleair afval is duizelingwekkend hoog", gaat Vlaams parlementslid Eloi Glorieux verder. "In totaal gaat de ontmanteling van de kerncentrales en de verwerking van het nucleair afval minstens 9,75 miljard euro kosten. Daar zal de Belgische elektriciteitsconsument het grootste deel van ophoesten. Wie dus beweert dat kernenergie de energie van de toekomst is, moet er bij zeggen dat het de consument is die dat duur zal betalen."

Lees het volledige rapport op http://www.groen.be/nieuwseninformatie/pers/persconf_item.asp?persconf
_id=129