Provincie Noord-Holland

9-5-2005

Onderwerp

Controles Noord-Hollands zwemwater weer gestart

Elly Klut

Controles Noord-Hollands zwemwater weer gestart

Het recreatieseizoen is weer begonnen en daarom wordt vanaf 1 mei iedere twee weken de kwaliteit van het zwemwater weer gecontroleerd. In Noord-Holland zijn 67 officiële zwemgelegenheden, waar volop gebruik van wordt gemaakt tijdens mooie en warme zomers. Er wordt niet alleen gezwommen, maar ook gewandeld, gefietst of gevaren. Het zwemwater zit wat betreft kwaliteit in een stijgende lijn, waardoor problemen met blauwalg of andere ziekten minder vaak voorkomen.

De zwemgelegenheden worden eenmaal per twee weken gecontroleerd. Het binnenwater door de waterschappen, het water langs de Noord-Hollandse kust door Rijkswaterstaat. De provincie verzorgt de informatievoorziening over zwemwaterkwaliteit en doet dit via verschillende kanalen.

Zo kan men de website van de provincie raadplegen voor de zwemwaterkwaliteit en het voorzieningenniveau bij de zwemgelegenheden (www.noord-holland.nl). Daarnaast kan men ook met de zwemwatertelefoon bellen voor actuele informatie, om vragen te stellen of meldingen door te geven (0800-9986734). In de folder Veilig zwemmen kan men informatie terug vinden over de zwemgelegenheden, hoe men bijvoorbeeld blauwalg of botulisme kan herkennen en wat men het beste kan doen tegen ziekte door onveilig water. De folder is op te vragen bij de VVV of via de zwemwatertelefoon. Daarnaast is actuele informatie ook terug te vinden op NOS teletekst pagina 725 of via advertenties in huis-aan-huisbladen.