Partij voor de Dieren


PvdD in beroep bij RCC wegens misleidende overheidscommunicatie rond EU referendum
09-05-2005

Amsterdam, 9 mei 2005 - De Partij voor de Dieren heeft spoed-appèl aangetekend bij het College van Beroep van de Reclame Code Commissie wegens afwijzing van een klacht tegen de website www.grondweteu.nl van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Reclame Code Commissie achtte zichzelf niet bevoegd tot het doen van een uitspraak omdat zij van mening is dat de site geen betrekking zou hebben op het openbaar aanprijzen van denkbeelden zoals omschreven in artikel 1 van de Nederlandse Reclame Code. Die visie is aantoonbaar onjuist. De Nederlandse overheid prijst wel degelijk op openbare wijze haar denkbeelden aan op de bewuste website en eerdere soortgelijke communicatie van bijvoorbeeld voorlichtingsbureaus leidden wel degelijk tot veroordelingen door de Reclame Code Commissie. De Partij voor de Dieren heeft het College van Beroep verzocht in spoedzitting bijeen te komen teneinde voor 1 juni uitspraak te kunnen doen. Eerder honoreerde ook de Reclame Code Commissie het verzoek van de partij om in spoedzitting bijeen te komen, juist ook om ruim voor 1 juni uitspraak te kunnen doen.

Op de website claimt het ministerie mythes over de Europese Grondwet te ontkrachten, en het is verontrustend te moeten vaststellen dat juist deze ontkrachting mank gaat door het gebruik van hele en halve onwaarheden en het welbewust achterhouden van essentiële informatie. Zo beweert het ministerie dat de grondwet op alle relevante terreinen rekening houdt met dierenwelzijn, terwijl de grondwet gezelschapsdieren, in het wild levende dieren, zwerfdieren en zogenoemde schadelijke dieren geheel buiten beschouwing laat. Bovendien laat het ministerie onvermeld dat het rekening houden met dierenwelzijn gepaard gaat met een belangrijk voorbehoud, namelijk dat van eerbiediging van gebruiken in de lidstaten met name met betrekking tot godsdienstige riten, culturele tradities en regionaal erfgoed in relatie tot de wijze van omgaan met dieren. Dat voorbehoud biedt grondwettelijke bescherming voor o.m. stierenvechten, dwangvoederen van ganzen, het vangen en consumeren van leeuweriken, het rapen van kievitseieren, de drijfjacht, ritueel slachten en tal van andere dieronvriendelijke vormen van vermaak met of benutting en misbruik van dieren.

Verder stelde het ministerie: En als het burgers niet snel genoeg gaat kunnen zij Brusselse wetgeving afdwingen door middel van één miljoen handtekeningen.

Ook dat is aantoonbaar onjuist. Burgers kunnen in het geheel geen Brusselse wetgeving afdwingen. De nieuwe Europese Grondwet voorziet in de mogelijkheid dat de Europese Commissie met een petitie door de Europese burgers gevraagd wordt met een voorstel over een bepaald onderwerp te komen. Zon petitie moet door minstens één miljoen burgers van de EU uit een aanmerkelijk aantal EU-lidstaten ondertekend zijn. Bij EU-wet zal bepaald worden uit hoeveel lidstaten de handtekeningen van burgers onder zon petitie afkomstig moeten zijn. (Zie artikel 1-46, lid 4 van de Grondwet). De gewraakte stelling werd weliswaar schielijk aangepast door de overheid na de indiening van de klacht door de PvdD, maar zal nog steeds inhoudelijk beoordeeld moeten worden omdat ze aantoonbaar in strijd was met de Nederlandse Reclame Code.

Het ministerie verzwijgt verder dat in artikel III-227 van de grondwet een duidelijke passage voorkomt die zich niet verdraagt met het eerder gestelde ten aanzien van dierenwelzijn: alleen productieverhoging mag het uitgangspunt vormen van het Europese landbouwbeleid (dus hoe meer dieren, hoe beter). In artikel III-228 staat dat de gemeenschappelijke ordening zich uitsluitend mag richten op de in artikel 227 omschreven doelstellingen. De bio-industrie krijgt hierdoor dus bescherming van de grondwet. Elk gemeenschappelijk streven vertaald tot een beleidsdoelstelling met het oogmerk van meer kleinschaligheid (biologische veeteelt) of een beleid dat zich richt op een dier- en milieuvriendelijker landbouw wordt hiermee ongrondwettig verklaard!

De overheid schetst hiermee welbewust een gekleurd, eenzijdig en misleidend beeld, in strijd met de waarheid. Dat is des te kwalijker omdat de Europese overheid heeft aangegeven een task force in het leven te roepen die snel kan optreden tegen leugens of aperte onjuistheden over de Europese Grondwet. Op initiatief van het Europees Parlement is er een 'publicitaire interventiemacht' gevormd die binnen drie uur moet reageren op onzinverhalen. Voorzitter Josep Borrel van het EP maakt deel uit van dit team. Juist het feit dat de 10 fabels kennelijk zwaar getoetst zijn voor publicatie, maakt de aperte onjuistheden in deze overheidsuiting extra kwalijk

Een saillant detail is dat de Partij voor de Dieren van de referendumcommissie subsidie ontvangen heeft om burgers voor te lichten met betrekking tot haar standpunt rond de EU grondwet. De overheid lijkt de gevolgen van het verstrekken van die subsidie op voorhand teniet te willen doen, en maakt zich daarmee ongeloofwaardig en subjectief in relatie tot het EU referendum, waarvan de regering al heeft aangegeven te streven naar bevordering van een JA stem en een extra potje van 1,5 miljoen achter de hand te houden voor het geval de bevolking een keuze dreigt te maken die de overheid onwelgevallig is.