Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Laatste persbericht

4 mei 2005
Zuidoost krijgt openbaar tennis- en golfpark

Het stadsdeel Zuidoost krijgt in 2006 een openbaar tennis- en golfpark op de Gaasperzoom. In ieder geval als het aan de portefeuillehouder Sport Pieter Litjens ligt. Het dagelijks bestuur van het stadsdeel is gister akkoord gegaan met een raadsvoordracht van Litjens om de Gaasperzoom tijdelijk in te richten met een tennispark en golftrainingscentrum. Met dit voorstel krijgt Zuidoost er een hoogwaardige sportvoorziening met een laagdrempelig karakter bij voor een periode van minimaal 15 jaar.

Het golfcentrum zal, als alles volgens plan verloopt, bestaan uit een korte 9 holes baan, een driving range, andere golf oefenvoorzieningen en een gemeenschappelijk clubgebouw. Het tennispark zal bestaan uit 6 tot 8 banen waar gedurende het hele jaar getennist kan worden. De kosten voor de aanleg en exploitatie zullen worden gedragen door de Golf Management Group. Grontmij Nederland bv. ontwikkelt en realiseert het plan. Met particuliere fondsen zal worden bekeken welke mogelijkheden er zijn om speciale sportstimuleringsprogramma's op te zetten voor de jeugd uit Zuidoost. Ook is het de bedoeling dat de jeugd uit Zuidoost tegen een zeer gereduceerd tarief kan deelnemen aan golfclinics. Door het kopen van een toegangskaartje kan in principe iedereen tegen een aantrekkelijk tarief gebruik maken van de golffaciliteiten, zonder dat hiervoor een duur lidmaatschap betaald moet worden. De golfopleidingen zullen verzorgd worden door de ANWB Golf Academy.

De nieuwe sportvoorziening zal een welkome aanvulling zijn op het sportstimuleringsbeleid van het stadsdeel. Bij de inrichting van de golfbaan zal rekening gehouden worden met de ecologische zone van de Gaasperzoom. De natuur op het golfterrein zal zich ontwikkelen als uitloper van deze ecologische zone. Dit zal de beleving van het groen in de Gaasperzoom versterken. De tijdelijke sportvoorziening zal ook voorkomen dat het Gaasperzoom gebied op termijn verloedert.

Het voorstel voor de tijdelijke inrichting van de Gaasperzoom wordt gedaan omdat de stadsdeelraad in 2003 besloot dat de Gaasperzoom in ieder geval tot 2015 niet aangelegd zal worden als sportpark voor de voetbalsport. Dit omdat het Bijlmerpark ruim zal voorzien in de groei van de voetbalsport.