Productschap Diervoeder

09/05/2005

Salmonellamonitoring in de varkenssector

Bestemd voor: alle belanghebbenden

Sinds 1 februari jl. is de PVV-verordening met betrekking tot Salmonellamonitoring varkenssector van kracht geworden. Dit betekent dat vanaf die tijd op de varkensbedrijven en slachterijen wordt gemonitord op de aanwezigheid van Salmonella.

Salmonella monitoring is van groot belang voor de afzet van varkensvlees. Dit onderzoek wordt in Denemarken al langer uitgevoerd. Afnemers van varkens en varkensvlees eisen steeds vaker dat salmonella-onderzoek wordt uitgevoerd, zoals dat ook het geval is met het Duitse kwaliteitsprogramma Qualität und Sicherheit (QS).

Vleesvarkensbedrijven en slachterijen dienen dus te monitoren op Salmonella. De PVE hebben diverse laboratoria toestemming verleend om de monsters te onderzoeken op Salmonella. Het laboratorium informeert de bedrijven over de uitslagen van de onderzoeken. Ook worden dezelfde uitslagen door het laboratorium naar een centrale databank gestuurd. Na een jaar worden de Salmonella-uitslagen gebruikt om per bedrijf de Salmonella-status te bepalen. Uitgebreide informatie over dit programma kunt u vinden in onderstaande PVE documenten.

Bijgaand treft u ook de informatie aan over een proef, waarbij voer of water werden aangezuurd als maatregel om Salmonella te beheersen op varkensbedrijven.

Informatie over nieuwe PVV-verordening

Salmonella-monitoring in de varkenssector

Proef Salmonella beheersen vankenshouderij