Gemeente Almere

Cursus toekomstige allochtone raadsleden

De Nederlandse samenleving kent steeds meer allochtone kiezers. Uit onderzoek van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) blijkt echter dat het aantal allochtone volksvertegenwoordigers niet in de pas loopt met de percentages allochtonen in buurten en steden. Ook in (lokale) besturen van politieke partijen zijn allochtonen slecht vertegenwoordigd.

Volgend jaar maart vinden er gemeenteraadsverkiezingen plaats. Dan wordt ook in Almere een nieuwe gemeenteraad gekozen. Om politieke deelname van allochtonen te bevorderen biedt de gemeente Almere, in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, een tweetal cursussen aan.

De cursussen zijn laagdrempelig en gericht op allochtone mannen en vrouwen met een beperkte kennis van de Nederlandse politiek. Zij leren niet alleen hoe ze zelf invloed kunnen uitoefenen op het beleid in de gemeente, maar ook wat hun kracht, rol en positie kan zijn.

De deelnemers ontvangen informatie over de Nederlandse politieke stromingen, over het functioneren van politieke partijen en over het stelsel van de Nederlandse lokale democratie. Daarnaast leren zij de basistechnieken van het presenteren en het debatteren.

Bij de cursussen worden ervaren (allochtone) politici betrokken. Zij zullen er alles aan doen de deelnemers enthousiast te maken en ze te motiveren zelf politiek actief te worden.

Beide cursussen worden binnenkort s avonds gegeven. Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor 20 mei 2005 of contact opnemen met Allet Dopmeijer 036 5277673 amdopmeijer@almere.nl beleidsmedewerker van de gemeente Almere.

Het aanbod en de werving van deelnemers wordt ondersteund door Stichting de Samenhang, Stichting Welzijn Surinamers Almere en Kleurrijk Almere. De cursussen maken deel uit van het project Vinden en Binden. Er zijn al 20 aanmeldingen via deze stichtingen binnengekomen. Het aantal cursusplekken is beperkt. Dit project, financieel gesteund door de Directie Coördinatie Integratiebeleid Minderheden (DCIM) van het ministerie van Justitie, heeft als doel de deelname van allochtone vrouwen en mannen aan de Nederlandse politiek te bevorderen.