Gemeente Leiden

PERSBERICHT

Expositie over "Het katholieke leven in Zoeterwoude"

Zoeterwoudse kerkelijke archieven in Regionaal Archief Leiden

In het Regionaal Archief Leiden is momenteel een expositie te zien over "Het katholieke leven in Zoeterwoude". Aan de hand van kerkelijke voorwerpen en archiefstukken uit de twee Zoeterwoudse parochiearchieven die in het Regionaal Archief Leiden bewaard worden, is in de vitrines bij de entree en in de hal een tentoonstelling ingericht. De archiefstukken zijn afkomstig uit de archieven van de Meerburgparochie aan de Hoge Rijndijk en van de parochie St. Jans Onthoofding in de Zuidbuurt te Zoeterwoude.

Het archief van de Meerburgparochie is tot 1990 bij de parochie in beheer gebleven. In dat jaar besloot het kerkbestuur om de archivalia over de periode 1855 tot 1987 een veiliger onderkomen te geven en over te dragen aan het toenmalige Gemeentearchief Leiden. Het archief bestaat uit twee delen, namelijk het archief van de pastoor en dat van het kerkbestuur. Het werd reeds in 1993 geïnventariseerd door archivist Michiel van Halem en tesamen met andere Parochiearchieven in 1994 in druk uitgegeven.

De archieven van de parochie St. Jan's Onthoofding in de Zuidbuurt te Zoeterwoude zijn jarenlang bij de pastoor in beheer geweest. Na het vertrek van de Kruisheren aan de Vrouwenweg werd de parochie Heilige Kruisverheffing samengevoegd met de parochie St. Jan's Onthoofding. Dit had tot gevolg dat ook het archief van de Kruisheren werd overgedragen en in 1997, samen met de archieven van de parochie St. Jan's Onthoofding (daterend van1658 tot 1985), werd overgebracht naar het Regionaal Archief Leiden. Een aanvulling volgde in 2004. Bij overdracht was het archief al voor een groot deel geïnventariseerd door de parochianen de heren Van der Kolk en Janson. Zij hebben dit monnikenwerk voortgezet aan de Boisotkade en het na zo'n 10 jaar wekelijkse arbeid afgerond. Vervolgens namen zij het archief van het Dekenaat Zoeterwoude (daterend van 1817 tot 1995) onderhanden, welk archief inmiddels ook officieel is overgedragen aan het Regionaal Archief Leiden.

De archiefinventarissen laten zien welke stukken bewaard zijn gebleven en geraadpleegd kunnen worden. Een belangrijke bron van informatie over de parochie St. Jans Onthoofding is het Liber Memorialis, een register waarin door de pastoor gedenkwaardige gebeurtenissen in de parochie werden genoteerd, maar ook namen en data van pastoors, financiële gegevens en cijfers over de toediening van sacramenten. Een indrukwekkende gebeurtenis was de brand van de kerk St. Jans Onthoofding in 1963. Van de herstelwerkzaamheden is een dossier aanwezig. Ook archivalia van broederschappen en congregaties maken deel uit van de parochiearchieven. Ook in andere archieven bevinden zich stukken over het katholieke leven in Zoeterwoude, zoals in het archief van de gemeente Zoeterwoude een Reditus Curae uit de 16e eeuw betreffende erfpachten en renten.

Acquisitiemedewerker Maria Louwerse-Zimmerman heeft, in samenwerking met de heren Van der Kolk en Janson én collega Michiel Van Halem, uit de beschikbare bronnen stukken geselecteerd, die zowel de algemene als de bijzondere zaken van het katholieke leven in Zoeterwoude belichten, en het geheel extra aanschouwelijk gemaakt met een aantal kerkelijke voorwerpen uit het bezit van de parochie.

Van de bundel 'Inventarissen van Leidse parochie- en statiearchieven', waarin opgenomen de 'Inventaris van de archieven van de Meerburgparochie te Zoeterwoude/Leiderdorp/Leiden, 1855-1987', is nog een beperkt aantal exemplaren bij het Regionaal Archief Leiden verkrijgbaar.

Naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van de kerk in de Zuidbuurt (de parochie zelf bestaat al zo'n 350 jaar!) werd in 2004 een gedenkboek uitgegeven "100 Jaar St. Jans Onthoofding, 1904-2004", dat in de bibliotheek van het Regionaal Archief Leiden is opgenomen en op de studiezaal geraadpleegd kan worden.

De expositie "Het katholieke leven in Zoeterwoude" is tot en met 14 juni op de Boisotkade 2A te Leiden te zien.

Expositie: "Het katholieke leven in Zoeterwoude"
Plaats: Regionaal Archief Leiden, Boisotkade 2A, Leiden Geopend: 3 mei t/m 14 juni 2005 (het archief is gesloten van 5 t/m 7 mei , alsmede op 16 en 19 mei) Openingstijden: ma. 13.00-17.00 uur, di.-vr. 9.30-17.00 uur, zat. 9.00-13.00 uur Info: tel. 071-516.5355 (Benata Hengstmengel, communicatie & presentatie), e-mail: info@leidenarchief.nl.

---- --