TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 09-05-2005

TWIJFEL BIJ UITGAVEN GIRO 555-GELDEN

Het TROS-consumentenprogramma RADAR toont in de uitzending van vanavond (maandag 9 mei, Nederland 2, 20.23 uur) aan dat er nogal wat misgaat met de projecten die enkele Nederlandse goede doelen opstarten in het door de tsunami getroffen Sri Lanka. Hulpverleningsorganisaties hebben wel kritiek op elkaar, overigens zonder man of paard te noemen, maar kijken beduidend minder kritisch naar zichzelf.

RADAR vroeg aan 555-hulporganisaties wat ze nou precies aan het doen zijn in het zuiden van Sri Lanka. Van elke organisatie werd een lange lijst met projecten ontvangen. Vervolgens reisde het programma af om zelf waar te nemen hoe het gaat met de projecten. Het programma sprak met districtsbestuurders, ziekenhuisdirecteuren, de minister van visserij en plaatselijke hulpverleners. Veel van de opgegeven projecten blijken ter plekke niet bekend.

Zo beweert het Rode Kruis dat ze in Galle een ziekenhuis aan het herbouwen zijn. Maar de ziekenhuisdirecteur ter plaatse weet van niets. De directeur van het Nederlandse Rode Kruis noemt dit later een misverstand, en geeft toe dat er geen ziekenhuis gebouwd wordt.

Van de opgegeven projecten van Terre des Hommes wordt nauwelijks iets aangetroffen. Terre des Hommes zegt dat ze huizen aan het bouwen zijn voor 874 families in Matara, maar de lokale overheid weet van niets. De opgegeven watertrucks en kleuterscholen zijn ook onbekend. En de projecten van Terre des Hommes in Hambantota zijn eveneens niet bekend bij de districtsbestuurders aldaar. De geneesheer van het ziekenhuis weet niets van mobiele klinieken en ook niets van zes kinderzalen die bij het ziekenhuis aangebouwd zouden worden. Ook hier zijn de watertrucks die zouden rondrijden bij plaatselijke hulpverleners onbekend. Volgens de woordvoerder van Terre des Hommes is het allemaal wel goed geregeld en doet de lokale overheid zijn werk niet goed.

Presentatie en eindredactie: Antoinette Hertsenberg

RADAR is ook te vinden op internet: www.trosradar.nl