KNWV

Nieuwsbericht

10-5-2005

Raf Keijzer is de Heipaaltrofee toegekend in 2005

Vanzelfsprekende vrijwilliger voor het Watersportverbond

Hoofdbestuurslid Albert Velsink heeft afgelopen zondag 8 mei tijdens de Dutch Youth Regatta in Workum de Heipaaltrofee uitgereikt aan Raf Keijzer.

In 2000 kwam Raf Keijzer in beeld bij het Watersportverbond (toen nog KNWV) in de rol als Hoofdsteunpunt Coördinator HSP West bij
Watersportvereniging Braassemermeer. Daarbij volgde hij Jan Bart Lucas op (ontvanger van de Heipaaltrofee in 1998!). Hij was op de vereniging al veel langer actief op het gebied van opleidingen en trainingen en goed ingevoerd binnen de jeugd-evenementen van de Combi-Amsterdam.

Op het HSP was Raf altijd aanspreekbaar: voor trainers, ouders èn zeilers. Hij nam iedere vraag serieus. Maar Raf was niet alleen bestuurlijk actief. Zodra alles op de wal voor elkaar was, sprong hij zelf in de boot om mee het water op te gaan. Soms alleen kijken om te genieten, maar nog vaker hielp hij met de rescue, begeleidde en ondersteunde trainers of viel in als trainer. En waar Toptrainers tegenwoordig ondersteunend zijn voor 1 of 2 topzeilers/teams, kon je Raf tijdens United 4 wedstrijden ook wel eens ruim 25 regionale Optimistzeilers zien opvangen. Allemaal een tonnetje met proviand uitdelen en een aanmoedigend woordje toespreken. Hij is zo actief, dat we ons afvragen of zijn 3 zeilende dochters niets tekort gekomen zijn. Maar zoals vaker hebben heel actieve mensen altijd nog wat extra tijd over en Raf is zo een mens.
In 2004 heeft Raf zijn HSP-coördinator functie overgedragen aan Han Botterweg, maar nog steeds is hij op de achtergrond ondersteunend beschikbaar voor zijn opvolger.

Voor het Watersportverbond is Raf niet alleen een belangrijke
vrijwilliger via zijn functie als HSP-coördinator. Voor de werkgroep Fair Play heeft Raf zich vanzelfsprekend en belangeloos ingezet en op het gebied van de Talentontwikkeling kan je Raf ook goed gebruiken als antenne in het veld. Niet alleen als ontvanger om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen, maar ook als zender. Hij laat altijd ook het algemene belang, dat het Watersportverbond voorstaat te
behartigen, doorklinken tijdens bijeenkomsten van klassen en
organisatoren van evenementen. Op Raf kunnen we altijd een beroep doen waar nodig.

Raf heeft altijd een gezonde relativerende kijk op het circus van het jeugdzeilen. Dat hij niet alleen oog heeft voor de zeiltechnische en zeiltactische aanpak blijkt ook uit zijn zeer rake en humoristische verslagen van trainingen en wedstrijden die op de websites van de OCN verdriet (niet alleen van de kinderen) smolt spontaan weg door de grijns die Raf met zijn stukjes op vele gezichten wist te toveren.

Raf, bedankt voor je belangeloze inzet van de afgelopen jaren. Daarvoor kennen we je deze trofee toe. De Heipaal trofee is echter géén afscheidspresentje! We verwachten nog veel plezier met Raf te hebben de komende jaren en hopen nog lang van zijn ondersteuning gebruik te mogen maken.

Het Watersportverbond

De 'Heipaaltrofee', is een wisselprijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een persoon die zich opvallend verdienstelijk heeft gemaakt binnen de afdeling Breedtesport.
De heipaaltrofee bestaat uit het topje van de mast van een 470 van het vroegere nationaal trainings en opleidingscentrum van het verbond gevestigd op het ms Prinses Juliana in de binnenhaven van Medemblik. De prijs was vroeger voor de laatst aankomende van de
selectiewedstrijden van de beste cursisten die aan het eind van elk seizoen werden verzeild. De term heipaal werd aldaar gebruikt om aan te geven dat een omgeslagen boot met de mast in de vette klei van de IJsselmeer bodem vast zat. Dit leverde vaak een kromme of zelfs getordeerde mast op tenzij het deskundig werd losgetrokken. Toen het centrum werd opgeheven kreeg de heipaaltrofee zijn nieuwe bestemming.