---


---

Foto: Prinses Irene onderhoudt zich met de veteranen (Peter Wiezoreck)

Bevrijdingsdefilé Irenebrigade

9-5-2005 16:42:00

Prinses Irene heeft zondag (8 mei) op de Kneuterdijk in Den Haag acte de presence gegeven bij een defilé van ruim honderd veteranen van de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene. Er namen ook driehonderd militairen van de garderegimenten Grenadiers en Jagers, Fuseliers Prinses Irene en het Korps Mariniers aan deel. Aan kop ging het Fanfarekorps van de Koninklijke Landmacht. De Inspecteur-generaal van de Krijgsmacht, luitenant-generaal Ad van Baal, nam het defilé af.

Precies 60 jaar geleden op 8 mei 1945 trok de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene als eerste geallieerde eenheid de residentie en regeringszetel Den Haag binnentrok. De brigade werd op 11 januari 1941 opgericht in het Engelse Porthcawl. Naast uitgeweken militairen en Engelandvaarders bestond ze ook uit mariniers.

Twee maanden na D-day landde de ruim 1200 man sterke brigade op de Normandische kust. In september 1944 overschreed ze de Nederlandse grens en nam deel aan de bevrijding van Tilburg. De winter van 1944 bracht ze door op Walcheren en Noord- en Zuid-Beveland. Vlak voor de bevrijding was ze aan de Maas bij Hedel in hevige gevechten met de Duitsers verwikkeld. Op 8 mei 1945 trok ze de regeringsstad Den Haag binnen. Op 13 juli 1945 werd de brigade in de Haagse Julianakazerne ontbonden. Bij die gelegenheid hechtte prins Bernhard de Militaire Willemsorde 4^eklasse aan het vaandel.

Kranslegging Voorafgaand aan het defilé vond er een kranslegging plaats bij het Nationaal Monument van Koningin Wilhelmina voor het Paleis Noordeinde. Dit gebeurde door veteranen van de Prinses Irene Brigade en van de Grenadiers en Jagers. Deze laatsten vochten in de meidagen van 1940 in de Slag om de Residentie en wisten door de herovering van de vliegvelden Ypenburg en Ockenburg te voorkomen, dat koningin Wilhelmina en de Nederlandse regering in Duitse gevangenschap werden weggevoerd. Na het defilé op de Kneuterdijk legde prinses Irene een krans bij de door prins Bernhard onthulde herinneringsplaquette van de intocht van de Prinses Irene Brigade aan de muur van de Grote of St. Jacobskerk.