FIRM UNITED HEALTHCARE

Langverwachte doorbraak in behandeling SHPT

Per 2 mei is een nieuwe behandelmethode voor .secundaire hyperparathyroïdie. bij dialysepatiënten beschikbaar. De introductie van cinacalcet, op de markt gebracht onder de merknaam Mimpara(r), zou wel eens een gunstiger prognose kunnen gaan betekenen voor chronische nierpatiënten met SHPT.

SHPT: complicatie bij nierfalen

SHPT, voluit .secundaire hyperparathyroïdie., is een veel voorkomende aandoening bij dialysepatiënten met ernstig nierfalen. SHPT kan leiden tot onder meer botaandoeningen, hart- en vaatziekten en vroegtijdig overlijden. Recent onderzoek wijst uit dat er ruim 350.000 mensen met ernstig nierfalen in de EU zijn. Genoemd onderzoek spreekt de verwachting uit, dat van die mensen ongeveer 30% uiteindelijk SHPT ontwikkelt. Het allerbelangrijkst bij SHPT is dat de aandoening zo goed mogelijk onder controle wordt gehouden. Dat was tot dusver heel erg moeilijk, zo niet onmogelijk.

Hervinden van de balans

Het belangrijkste kenmerk van SHPT is een door nierfalen ontstane, verstoorde mineraalbalans in het lichaam. De hoeveelheden calcium en fosfor raken ontregeld, waarop het lichaam reageert door het afscheiden van grote hoeveelheden bijschildklierhormoon, ook wel PTH (.parathormoon.) genoemd. Op die wijze probeert het lichaam de balans te hervinden. Die afscheidingsreactie van lichaam zorgt echter voor heel veel PTH in het lichaam. Dat is zeer schadelijk voor de lichaamsfuncties; medicijnen zijn dan nodig om de balans te hervinden.

NKF: essentiële richtlijnen voor behandeling

De richtlijnen voor nierspecialisten, opgesteld door de National Kidney Foundation (NKF), geven aan dat een optimale behandeling van SHPT bestaat uit het reguleren van drie bloedwaarden. Niet alleen PTH, maar ook calcium en fosfaat. Zijn die drie waarden in balans, dan wordt optimaal behandeld. Tot voor kort leidde behandeling weliswaar tot verlaging van de PTH-waarde, maar vaak óók tot verhoging van de calcium- en fosfaatwaarden . net zo schadelijk voor het lichaam. Het NKF gaf recentelijk aan dat .de komst van nieuwe geneesmiddelen essentieel is om de streefwaarden te bereiken én te handhaven..

Mimpara(r) sluit aan bij richtlijnen

Mimpara(r) is het allereerste geneesmiddel in een geheel nieuwe .klasse., die van de .calcimimetica.. Een calcimimeticum brengt de PTH-waarde omlaag en zorgt tegelijkertijd voor verlaging van de overige drie genoemde waarden. Daarmee sluit Mimpara(r) aan op de behandelrichtlijnen van de NKF en zou wel eens een gunstiger prognose kunnen gaan betekenen voor mensen met SHPT. De specialist kan Mimpara(r) desgewenst voorschrijven naast een bestaande standaardbehandeling, zoals een fosfaatbinder of vitamine D-medicamenten.

Amgen: zeer betrokken bij nefrologie

Mimpara(r) is ontwikkeld door Amgen, .s werelds grootste onafhankelijke organisatie op het gebied van biotechnologie/farmacie. Amgen houdt zich al sinds jaar en dag bezig met nieuwe ontwikkelingen op het gebied van nieraandoeningen.

REFERENTIES:
Cinalcalcet for Secondary Hyperprathyroidism in Patients Receiving Hemodialysis, N Engl J Med 2004; 350: 1516-25