Landstede


Landstede helpt tienermoeders op Curaçao

Met het bezoek van een delegatie van Curaçao aan Ermelo, worden weer nieuwe contacten gelegd met Nederlandse (zorg)instellingen en bedrijven. Al eerder kwam een delegatie naar Nederland om contacten te leggen. Dit heeft inmiddels geleid tot het realiseren van verschillende samenwerkingsverbanden en projecten.

Eén van de organisaties die momenteel bekijkt of het een samenwerkingsverband kan aangaan met Curaçao, is Landstede. Tijdens het bezoek van de delegatie van Curaçao aan Nederland, wordt een intentieverklaring ondertekend voor het opzetten van verschillende projecten.

Eén van de projecten is gericht op de tienermoeders op het eiland. Deze vrouwen hebben vaak hun school niet afgemaakt en daardoor weinig tot geen kansen op de arbeidsmarkt. Dit heeft uiteraard gevolgen voor henzelf en de kinderen. Daarom willen we de tienermoeders onderwijs op het gebied van zorg aanbieden. Het gaat hierbij om het zogeheten natuurlijk leren.

Met deze manier van onderwijs wordt gekeken naar wat de leerlingen kunnen, en niet naar wat ze zouden moeten kunnen. Zo ontwikkelen ze hun talenten, vertelt Teunie Meerens van Landstede. Het is een opleiding met baangarantie.

Dat houdt in dat de tienermoeders, na het volgen van de opleiding, ook daadwerkelijk een baan krijgen in de zorg. Naast Landstede werken ook lokale, sociaal-maatschappelijk betrokken instanties mee aan dit plan, zoals maatschappelijk werk, Dienst Werk & Inkomen en een huis voor tienermoeders.

Stage
Teunie is docent en stagebegeleider Gezondheid, Dienstverlening en Welzijn bij Landstede. Ze heeft Curaçao drie keer bezocht en ook daar verschillende contacten gelegd met zorginstellingen. Ook is er op Curaçao een stagebureau. Dat sprak me erg aan. Als we studenten van Landstede zo ver weg sturen, moet ter plekke ook goede begeleiding zijn. Veel studenten van Landstede willen graag stage lopen in verre landen. De meerwaarde van een stage in het buitenland is, dat je leert leven met en in een andere cultuur.

Om onze studenten goed voor te bereiden, krijgen ze een cursus Papiaments en worden ze gekoppeld aan een student op Curaçao. Met dit maatje gaan, voor het begin van hun stage, e-mailen. Ze kunnen alvast ervaringen uitwisselen en elkaar leren kennen. Dat is nuttig, voor zowel de Nederlandse als de Curaçaose leerlingen, vertelt Teunie Meerens.

Water zuiveren
Naast de vier GDW-studenten gaan ook drie studenten van de opleiding Onderwijsassistent en twee studenten van de ICT-opleidingen van Landstede in september naar Curaçao. Zij helpen mee met de opbouw en het onderhouden van een waterzuiveringsinstallatie.

Met het project Awa Noba moet de schaarste aan water worden opgeheven. De waterzuiveringsinstallatie zet het zoute zeewater om in zoet water. Dat water kan worden gebruikt voor landbouwprojecten op het eiland, vertelt Theo Wijnsma.

Geschiedenis
Het initiatief voor deze projecten is ontstaan in 2002 toen Peter Meijer zijn dochter op Curaçao bezocht. Daar kwam hij in contact met mensen van de sociale werkplaats, Santa Martha, op het eiland. Na het uitwisselen van kennis en ervaringen, ging het balletje rollen.

Eenmaal terug in Ermelo, waarvan hij ook wethouder is, probeerde Peter Meijer meer bedrijven en instellingen enthousiast te maken om te gaan samenwerken met Curaçao.