Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam


Denktank

Denktank

Bewoners stadsdeel in denktank sociale cohesie

Sinds 27 april heeft Oost/Watergraafsmeer een denktank sociale cohesie. Het stadsdeel wil met behulp van deze denktank het contact tussen verschillende bevolkingsgroepen bevorderen en verbeteren. Uit de bruikbare ideeën kiezen we die activiteiten die de grootste kans op succes hebben. Het stadsdeel is vervolgens verantwoordelijk voor de uitvoering hiervan. Het uiteindelijke doel is dat er meer en betere contacten tussen de verschillende bevolkingsgroepen ontstaan.

Denkt u ook mee?

Hierbij nodigen wij u als stadsdeelbewoner nadrukkelijk uit om actief mee te denken. Alle ingediende voorstellen leggen we voor aan de denktank, die de plannen op hun haalbaarheid beoordelen. Mocht uw idee worden uitgevoerd dan wint u daarmee een etentje voor twee personen.

Tot aan het begin van de zomer (uiterste datum is 25 juni 2005) kunt u uw ideeën kenbaar maken. Hoe?

* per mail mzandwijken@oost-wgm.amsterdam.nl
* via het wekelijkse telefonisch spreekuur van de denktank waar u rechtstreeks uw idee kunt voorleggen aan
portefeuillehouder Antoinette Tanja, elke dinsdag van 16.30 tot 17.30 uur

De door u aangedragen ideeën worden afhankelijk van de datum van binnenkomst voorgelegd aan de denktank sociale cohesie op 18 mei, 8 juni en 29 juni.

Achtergrond

In Nederland discussiëren we al langere tijd over de integratie van allochtonen. Maar sinds de moord op Theo van Gogh, op 2 november 2004, en het noodlottige ongeval in de Derde Oosterparkstraat van Ali. B., in januari 2005, lijkt het maatschappelijke debat pas goed losgebarsten. Het debat gaat over integratie, islam, vrijheid van meningsuiting en de positie van vrouwen, maar ook over het vervagen van normen en waarden, of althans het ontbreken van algemeen gedeelde normen en waarden.

Op zichzelf is het goed dat deze discussies plaatsvinden, maar het is jammer dat er nogal eens in termen van wij en zij over deze maatschappelijke vraagstukken wordt gesproken, en dat autochtonen en allochtonen eerder over dan met elkaar lijken te spreken.

Het debat wordt in heel Nederland gevoerd, maar de beide gebeurtenissen die de discussie extra gewicht en scherpte hebben gegeven, vonden toevallig allebei plaats in ons stadsdeel. Misschien is het daarom in Oost/Watergraafsmeer nog belangrijker dan elders dat de verschillende bevolkingsgroepen elkaar beter leren kennen en begrijpen.

Overigens kwam het gebrek aan onderling contact al als knelpunt naar voren tijdens de conferentie over de nieuwe visie op het migrantenbeleid van stadsdeel Oost/Watergraafsmeer (in september 2004, dus vóór de moord op Theo van Gogh). Verscheidene deelnemers brachten toen naar voren dat er weinig contact is tussen de verschillende bewonersgroepen in het stadsdeel. De mensen leven langs elkaar heen was de klacht.

Dit onderstreept dat het belangrijk en wenselijk is dat de verschillende groepen meer met elkaar in contact komen, elkaar beter leren kennen, en meningen en ideeën uitwisselen. In de woorden van burgemeester Cohen gaat het er dus om dat we in ons stadsdeel de boel bij elkaar brengen/houden.

Presentatie van de ideeën

Uw reacties en de ideeën van de denktank maken we na de zomer bekend. Hoe en wanneer we dat gaan doen, kunt u te zijner tijd lezen op deze site.

Leden van de denktank

Op 27 april 2005 is de denktank sociale cohesie geïnstalleerd door portefeuillehouder Antoinette Tanja onder voorzitterschap van Tarik Yousif. De denktank is samengesteld uit zeer verschillende stadsdeelbewoners en mensen die vanuit hun functie nauw betrokken zijn bij het stadsdeel.

De Leden:


1.

Tarik Yousef(voorzitter)

Uitgever van het blad Hallal, een multicultureel jongerenblad


2.

Mario Wormhoudt

Directeur basisschool de Kaap


3.

Pieter Hilhorst

Journalist/Schrijver


4.

Mechtild van den Hombergh

Directeur Stichting Doen, een fonds dat zich inzet voor een leefbare wereld d.m.v. het ondersteunen van initiatieven op het gebied van mens en natuur, cultuur, welzijn en sport)


5.

Maria Goos

Toneelschrijfster/columniste


6.

Nazha Lemhadi

Voorzitter organisatie Marokkaanse vrouwen


7.

Jarod Francisco

Directeur Likeminds, productiebedrijf jongerentheater


8.

Anton Visser

Directeur basisschool Watergraafsmeerse Schoolvereniging


9.

Peter Jorna

Beleidsmedewerker Stichting Forum, expertisecentrum inzake vormgeving multiculturele samenleving


10.

Gerard Cornelisse

Directeur theater productiebedrijf van ish/theater Terra/Beeldenstorm


11.

Julia van Rijn

Predikant Muiderkerk

(c) Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer - 4 mei 2005