Amsterdam Airport Schiphol

Schiphol Group neemt initiatief voor twee regionale werkgelegenheidsprojecten

Persbericht / Press Release                                   
Schiphol,                                                     
9 mei 2005                                                    
Schiphol Group neemt het intitiatief voor twee werkgelegenheidsprojecten in de regio: één samen met de gemeente Amsterdam onder leiding van wethouder Aboutaleb en één samen met de gemeente Haarlemmermeer. Dit heeft president-directeur Gerlach Cerfontaine vandaag aangekondigd tijdens een druk bezochte werkgelegenheidsbijeenkomst voor op Schiphol werkzame bedrijven in het ROC Amsterdam Airport in Hoofddorp. De projecten hebben tot doel om zoveel mogelijk werkzoekenden in de regio een betere kans op een reguliere baan te bieden bij of op Schiphol. Schiphol Group zelf biedt 26 personen een kans.

'Starten voor een baan'
Onder de noemer 'Starten voor een baan' gaat Schiphol Group 26 werklozen en jongeren zonder werkervaring uit Amsterdam het komende jaar een baan aanbieden, als zij bewijzen dat zij goed presteren. Zestien jongeren gaan deze zomer aan de slag bij dochteronderneming Schiphol Dienstverlening BV in de karrenregulatie en beveiliging; vier deelnemers gaan werken bij Schiphol Real Estate BV in technisch onder houd en beheer van gebouwen; twee gaan er werken bij de brandweer, twee bij de afdeling Uitvoering Operatie en twee in de bagage-afdeling. De deelnemers aan dit project worden samen met Vacatureservice Amsterdam, een door Maatwerk Amsterdam erkend detacheringsbedrijf, geselecteerd en geplaatst. Zij krijgen op Schiphol een functiegericht leertraject, waarbij zij werken on the job begeleid door een leermeester of leidinggevende. Verder biedt Schiphol Group aan het ROC Amsterdam tien extra stageplaatsen aan.

'Schiphol Summer School'
Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de gemeente Haarlemmermeer schenkt Schiphol Group een bedrag van 100.000 euro aan de gemeente. Dit zal worden gebruikt voor een project om dertig werkzoekende jongeren aan een baan te helpen bij een bedrijf op Schiphol. De dertig krijgen deze zomer zes weken lang een opleiding op Schiphol, gericht op het verbeteren van persoonlijke vaardigheden als presenteren, samenwerken, discipline en leiding ontvangen, door middel van onder andere sport en spel. Na succesvolle afronding van deze opleiding krijgen zij een diploma en een jaarcontract voor een reguliere baan bij een van de bedrijven op Schiphol. In dit project werkt Schiphol Group samen met het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) Meerlanden en met KLM, die bereid is een substantieel aantal arbeidsplaatsen aan te bieden. Maar ook andere op Schiphol gevestigde bedrijven zullen door het CWI Meerlanden worden benaderd om arbeidsplaatsen te bieden. Dat gebeurt met steun van een Comité van Aanbeveling, waarin naast Gerlach Cerfontaine ook burgemeester Fons Hertog van Haarlemmermeer, Leo van Wijk van KLM en oud-Ajax voorzitter Michael van Praag zitting hebben. Van Praag zal als een van de concessionarissen op Schiphol, ook de andere concessionarissen op de luchthaven proberen warm te maken voor dit project.

Werkgelegenheidsbijeenkomst
President-directeur Cerfontaine van Schiphol Group hoopt dat meer bedrijven op de luchthaven het voorbeeld van Schiphol Group zullen volgen. Dat was ook een van de redenen om op 9 mei in het ROC Amsterdam Airport in Hoofddorp samen met de gemeente Amsterdam en ORAM een werkgelegenheidsbijeenkomst te organiseren. Doel hiervan was om de op Schiphol werkzame bedrijven te informeren over de mogelijkheden om via subsidies en 'arbeidsarrangementen', zoals stages, detachering en taallessen, gemotiveerde werkzoekenden uit de regio, die vaak net de ervaring, vakkennis of talenkennis missen, inzetbaar te maken voor een baan op de luchthaven. Een ander doel van de bijeenkomst was om door de aanwezige bedrijven de intentie te laten uitspreken om zich meer te gaan inzetten voor het aan een baan helpen van moeilijk plaatsbare werkzoekenden. Dat kan door vergelijkbare leertrajecten te ontwikkelen als nu gestart wordt door Schiphol Group, of door het geven van taalcursussen. Het streven is dat de Schipholbedrijven op deze manier met elkaar 1% van hun personeelsbestand gaan betrekken en zo een bijdrage leveren aan het oplossen van de 'mismatch' tussen arbeidsmarkt en opleiding. Aan de bijeenkomst namen ca. 120 vertegenwoordigers deel van bijna 50 bedrijven op Schiphol.

Banenmotor
Eind oktober 2004 waren 57.600 personen werkzaam op Schiphol, van wie ca. 2.000 bij Schiphol Group. Het aantal banen op de luchthaven is het afgelopen jaar met 0,8% gestegen; in heel Nederland was er sprake van een afname van de werkgelegenheid met 1%. Ruim 10.000 Amsterdammers verdienen op Schiphol hun brood (20,1 procent van het totaal) en bijna 6.000 mensen uit de Haarlemmermeer (11,6%). Schiphol heeft ook een zeer gevarieerd aanbod aan arbeid. 39% van de banen zijn voor mensen met een BO, LBO, VMBO of Mavo opleiding, 31% voor mensen met een Havo/VWO achtergrond en 28% voor HBO en WO opgeleiden. Op 31 oktober 2004 stonden bij de bedrijven op de luchthaven 1.200 vacatures open. Het ging daarbij vooral om banen in de beveiliging, maar ook in de luchtvracht, overslag, expeditie, afhandeling van vliegtuigen en winkels en horeca is sprake van een duidelijke groei van het aantal banen. Schiphol is hiermee een van de belangrijkste banenmotors van Nederland.

041-2005/rw


Voor informatie: pressoffice@schiphol.nl
---- --