Persberichten maandag 9 mei

's-Hertogenbosch 09-05-2005

OPLICHTER AANGEHOUDEN
s-Hertogenbosch Vanochtend heeft de politie een 32-jarige Bosschenaar in de Jacob van Maerlantstraat aangehouden omdat hij verdacht wordt van het plegen van oplichting en verduistering. De man huurde een computer bij een detacheringsbedrijf uit Rosmalen, waar hij vervolgens nooit de huur over betaalde. Het detacheringsbedrijf deed aangifte bij de politie, waarna de man kon worden aangehouden. De politie verdenkt de Bosschenaar van meerdere oplichtingszaken en heeft een onderzoek gestart.

TASJESROVEN
s-Hertogenbosch - Rond middernacht is vannacht op de Lange Putstraat een 52-jarige inwoonster van Den Bosch van haar tas beroofd. De tasjesrover duwde het slachtoffer omver, waarna hij haar schoudertas stal. In de schoudertas zaten autopapieren van de vrouw, haar portemonnee en een paraplu. De tasjesrover droeg een bivakmuts en donkere kleding met sportschoenen. Het slachtoffer deed aangifte bij de politie van diefstal met geweld.

----------------
Een paar minuten daarna werd een 30-jarige vrouw, ook woonachtig in Den Bosch, eveneens van haar tas beroofd. Dit gebeurde op de Havensingel, waarbij het slachtoffer van achteren benaderd werd door de verdachte, die meteen naar haar tas greep. Er ontstond over en weer een getrek aan de tas, waarbij de vrouw haar tas uiteindelijk los moest laten. In de tas zat onder andere een telefoon. De tasjesrover had een normaal postuur, een donkere gelaatskleur en droeg een gebreid mutsje. Het is nog niet duidelijk of er een relatie is tussen beide berovingen. De politie onderzoekt beide zaken.

ONDER INVLOED TEGEN EEN GEBOUW AAN
Uden - Aan het Keizershof heeft de politie een 44-jarige bestuurder uit Uden aangehouden die een auto bestuurde onder de invloed van alcohol en de plaats van een ongeval had verlaten. De auto was vermoedelijk in een bocht aan de Hoogzoggel rechtdoor gereden, door een hek en tegen een gebouw tot stilstand gekomen. De bestuurder en een passagier stapten vervolgens uit en liepen weg. Aan de hand van het kenteken kon de eigenaar en bestuurder achterhaald worden, waarop hij is aangehouden. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt. Hij is inmiddels in vrijheid gesteld. De buitenmuur van het gebouw stond op instorten. Het gaat om een bijgebouw van een school. De gemeente is gealarmeerd om maatregelen te nemen.

VIER VERDACHTEN AANGEHOUDEN NA VERDACHTE SUTUATIE Sint-Oedenrode - De politie Brabant-Noord en Zuid-Oost hebben maandagochtend rond 5.30 uur in de omgeving van de A50 bij Sint Oedenrode vier mannen aangehouden. Bij de politie was kort daarvoor de melding binnengekomen dat er in een sloot langs de snelweg een auto lag en dat er mensen op de snelweg liepen. Toen agenten van beide korpsen ter plaatse kwamen, bleek er op de weg nog een auto te staan. De agenten zagen vervolgens vier mannen wegrennen. Politiemensen van Brabant Zuid-Oost zijn er achteraan gegaan en konden twee van hen aanhouden. De twee andere werden door agenten van het korps Brabant-Noord opgepakt in een weiland aan de Vresselseweg. Ze zijn allemaal meegenomen naar het bureau in Eindhoven en ingesloten. Het gaat om een 21-jarige man met onbekend woonadres, een 18-jarige man uit Oss, een 30-jarige man uit Eindhoven en een 24-jarige man uit Vught. Van de auto die op de weg stond was de bedrading doorverbonden en er lag inbrekersgereedschap in. Op de auto die in de sloot lag, zaten geen kentekenplaten. De politie van Brabant Zuid-Oost onderzoekt de zaak.

WAPENBEZITTER AANGEHOUDEN
Mill In de nacht van zondag op maandag is een 18-jarige jongen uit Mill in zijn woning aan de Havikstraat aangehouden. Dit deed de politie omdat de jongen verdacht wordt van overtreding van de Wet Wapens en Munitie. In de achtertuin van de woning van de verdachte trof de politie een scooter aan, die vermoedelijk afkomstig is van diefstal. Onder de buddyseat van de scooter vond de politie een neppistool en een rambo-mes. Het pistool was bijna niet van echt te onderscheiden en het mes had een totale lengte van 37 centimeter. De verdachte heeft aangegeven dat het niet zijn scooter is. De politie onderzoekt de zaak. De verdachte is ingesloten.

HUISVREDEBREUK
s-Hertogenbosch - In een winkel Achter het stadhuis heeft de politie een 30-jarige man uit Zaltbommel aangehouden. Een beveiligingsbeambte hield de man in de winkel staande, ter zake huisvredebreuk. De man had een ontzegging voor deze winkel.

WINKELDIEF AANGEHOUDEN
Vlijmen - Winkelpersoneel heeft in een supermarkt aan het Burgemeester van Houtplein een 76-jarige inwoonster van Vlijmen aangehouden. Zij wordt verdacht van de diefstal van twee salades, met een totale waarde van ongeveer 10 euro. Ze had andere spullen wel afgerekend, maar de salades niet. De vrouw is in vrijheid gesteld. Tegen haar wordt procesverbaal opgemaakt.

CONVENANT VERKEERSHANDHAVING VERLENGD
Op 9 mei 2005 is nieuwe convenant tussen de regiopolitie Brabant-Noord en Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) ondertekend. Het geeft de wederzijdse prestaties en verplichtingen weer en is tevens een onderbouwing van de wijze waarop de politieregio Brabant-Noord zich heeft gekweten van haar verkeerstaken en geeft een toelichting op de wijze waarop deze belangrijke investering in (verkeers)veiligheid de komende jaren in het speerpuntenprogramma zal worden voortgezet.

Het opnieuw aangaan van het convenant tussen Justitie en de regiopolitie Brabant-Noord zal in sterke mate bijdragen aan het verder verbeteren van de verkeersveiligheid binnen het werkgebied.

In de vorige convenantperiode werd het verkeer in Brabant-Noord weer veiliger. Het aantal slachtoffers in het verkeer is de afgelopen jaren verder afgenomen. De in het beleidsplan van het korps opgenomen (landelijke) doelstellingen op verkeersgebied werd in 2004 voor het eerst gerealiseerd. De doelstelling is in 2010 50 % minder verkeersdoden ten opzichte van het peiljaar 1986. Bij de start van het team verkeershandhaving (peiljaar 2000) was sprake van 66 verkeersdoden binnen onze regio, in 2004 is dit aantal gedaald naar 49. Ook het aantal letselongevallen daalde van 1309 in 2000 naar 1128 in 2003. (De cijfers over 2004 zijn nog niet beschikbaar)

Trajecten

Uit analyses, opgemaakt over een langere periode op trajecten waar verkeershandhaving werd geïntensiveerd, blijkt duidelijk dat er een directe en aantoonbare relatie ligt tussen de extra handhavinginspanningen en de verbeterde verkeersveiligheid. Deze succesvolle voorbeelden, zoals de N65 Tilburgs-Hertogenbosch en de N264 Uden - Oeffelt zijn het afgelopen jaar gecommuniceerd. Ook op het traject N625/N626 's-Hertogenbosch-Oss-Ravenstein is het aantal verkeersslachtoffers gedaald.

De afname van het aantal ongelukken is het gevolg van intensieve verkeershandhaving en maatregelen van de wegbeheerder.

Korpsjaarplan

* In het korpsjaarplan 2005 zijn een aantal (meerjaren) doelstellingen op verkeersgebied geborgd. De (eerder aangehaalde) reductie van het aantal verkeersslachtoffers conform landelijke doelstellingen. Verkeershandhaving door de politie moet aan het bereiken van deze doelstellingen een wezenlijke bijdrage leveren. Een sterke relatie dus tussen ongevalanalyses en de feitelijke inzet (naar tijd en plaats) van handhaving


* Door het korps zal in 2005 extra worden geïnvesteerd in projecten, die agressie in het verkeer en asociaal rijgedrag tegen gaan. Naast het intensiveren van het gebruik van de lasergun wordt gestart met het VROS project (Videoregistratie onopvallende surveillance) en wordt de succesvolle horkenlijn gecontinueerd.


* In het verlengde van integrale veiligheid wordt de relatie met wegbeheerders versterkt; handhaving en infrastructuur dienen gezamenlijk op te trekken om tot nog betere verkeersveiligheids-resultaten te komen;


* Het korps participeert in de landelijke alcoholcontroles en de controle op alcoholgebruik door sportkantinebezoekers in Zuid-Nederland. Bij de afhandeling van verkeersongevallen zal de werkwijze "Botsen = Blazen" gerichte invulling krijgen.

Op het terrein van educatie en gedragsbeïnvloeding legt het korps het initiatief bij de partners (POV en 3VO). Succesvolle projecten, zoals het Brabant Veilig Label (scholen), Effe Chillen (bromfietsproject voortgezet onderwijs) en de BOB campagne worden door het korps ondersteund.

Subjectieve onveiligheid

In 2005 wordt ook de subjectieve verkeersonveiligheid aangepakt. Het oude convenant richtte zich op objectieve onveiligheid, hetgeen inhoudt dat die onveiligheid objectief aantoonbaar is gemaakt aan de hand van bijvoorbeeld ongevallencijfers.

Het team verkeershandhaving zal haar werkzaamheden uitbreiden met de ondersteuning van de basisteams bij de aanpak van subjectieve (niet objectief aantoonbare) onveiligheidsgevoelens.

Maandag 9 mei 2005 is het convenant over verkeersveiligheid tussen de politie Brabant-Noord en het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) verlengd. De strategische driehoek van de politie Brabant-Noord, de korpsbeheerder Mr. Dr. A.G.J.M. Rombouts, korpschef Drs. E.S.M. Akerboom, hoofdofficier van justitie Mr. R.W.M. Craemer, tekende het convenant. Voor BVOM tekende de heer Mr. J. Spee, hoofd Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie.