Dienstenbond CNV

ICK-CAO-onderhandelingen van start!
22-04-2005

Op dinsdag 19 april zijn de onderhandelingen over de ICK-CAO van start gegaan. Onze voorstellen kent u reeds. Ook werkgevers zijn met voorstellen gekomen. Daarvan zijn wij niet vrolijk geworden. Daarom organiseren wij op maandagochtend 9 mei een ledenvergadering. Ook niet-georganiseerde OR-leden zijn welkom.

De werkgeversvoorstellen.

Geen collectieve loonsverhoging.
Werkgevers stellen dat op basis van de vorige CAO in januari 2004 al een loonsverhoging van 2% is doorgevoerd. Dat sindsdien er een sociaal akkoord is afgesloten op basis waarvan loonmatiging is afgesproken in Nederland en dat het slecht gaat met de branche. Om die redenen wil men in de CAO helemaal geen collectieve loonsverhoging afspreken! Als alternatief hiervoor willen werkgevers een resultaatafhankelijke beloning invoeren. Wij zijn daartegen. Wat in een vorige CAO is gebeurd is in een vorige CAO gebeurd. Daarop terugkomen heeft wat ons betreft geen zin. Wij hebben en bescheiden collectieve loonsverhoging voorgesteld. En daar houden wij aan vast.

Pensioenen.
Door de gewijzigde wetgeving op het gebied van VUT/prepensioen en invoering van de nieuwe levensloopregeling per 1 januari 2006, moet de bedrijfstakpensioenregeling ICK hoe dan ook worden aangepast. Werkgevers stellen voor om te laten uitzoeken door deskundigen wat er precies moet gebeuren.

Employability
Werkgevers stellen voor om de resultaten van een werkgroep hierover af te wachten. Dat vinden wij nog niet zon gek idee.

Loondoorbetaling bij ziekte.
In verband met het Sociaal Akkoord stellen werkgevers voor om in de CAO te regelen dat de totale loondoorbetaling uitkomt op 170% in de eerste twee ziektejaren. Wij vinden dat mensen die hun best doen om weer aan de slag te komen ook in het tweede ziektejaar 100% moeten verdienen.

Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen, (WIA) Gezien de toekomstige veranderingen in de
arbeidsongeschiktheidswetgeving per 1 januari 2006, stellen werkgevers voor een studie uit te voeren naar de effecten daarvan op de ICK-CAO.

Kinderopvang
In het kader van de nieuwe wet Kinderopvang willen werkgevers de CAO aanpassen. Uitgangspunten van werkgevers daarbij zijn:
* maximaal 1/6 van de kosten tot het fiscale gehanteerde maximumtarief worden door werkgever vergoed;
* vergoed worden kosten van kinderopvang tot 4 jaar;
* handhaven van het budget van 0,2% conform de ICK-CAO.

Wij vinden ook dat de CAO moet worden aangepast aan de nieuwe wet Kinderopvang. Wij vinden dat werkgevers meer zouden moeten doen aan kinderopvang.

Seniorendagen
Werkgevers stellen voor de seniorendagen en ADV-dagen af te schaffen. Zij willen het hiermee bespaarde geld voor mensen die van deze regelingen gebruiken, inzetten voor een levensloopregeling. Hier zijn wij erg op tegen. Zoals uit onze enquête bleek, zijn het nu juist deze regelingen die onze leden heel belangrijk vinden.

Samenvattend oordeel CNV Dienstenbond.
Het worden erg zware onderhandelingen. Werkgevers willen geen collectieve loonsverhoging betalen en daarnaast willen zij ADV-dagen en seniorendagen afschaffen. Dat zijn nu juist voor onze leden de belangrijkste punten uit de CAO!

Tijd voor een bijeenkomst met de OR!
Daarom vinden wij dat het tijd is voor een bijeenkomst met de OR op maandag 9 mei as. aanvang 10.30 uur.

De lokatie is het kantoor van FNV Bondgenoten, Varrolaan 100, Utrecht. U kunt zich hiervoor tot vrijdag 6 mei, 13.00 uur opgeven bij collega Thérèse van Buchem via t.vanbuchem@cnvdibo.nl

Indien u gebruik wilt maken van de lunch dient u dit ook uiterlijk 6 mei, 13.00 uur bij Thérèse van Buchem aan te geven.

Vragen?
Als u nog vragen heeft over deze Info kunt u altijd contact met ons opnemen via m.limmen@cnvdibo.nl Maar u kunt ons natuurlijk ook bellen op telefoonnummer (023)5670686