Ingezonden persbericht

Boekpublicatie: 'Niet naar Santiago en weer terug'

BROUWERSHAVEN, 20050506 -- De pelgrimage naar Santiago de Compostela wordt steeds populairder. Het aantal pelgrims neemt exponentieel toe sinds de hergeboorte van die pelgrimsroute in 1978. Hans Rottier heeft zijn bestaan in Nederland voor twee jaar aan de kant gezet om dit fenomeen eens te onderzoeken. In 2003 en 2004 liep hij van Beekbergen naar de Pyreneeën, overwinterde in Cahors en liep weer terug naar Nederland. Het resulterende boek beschrijft de tocht in het licht van de geschiedenis met kerk en kruistochten als scharnierpunten.


Het is een ongewoon reisverslag over de voetreis. De lezer loopt de voetreis zelf mee van dag tot dag. Dan komt de geschiedenis. De geschiedenis van Europa wordt verteld met de kruistochten en de vorming van het moderne Europa als scharnierpunten. Geschreven met de blik op de wereld van vandaag met haar snelheid en haar individualisme, president Bush en zijn oorlog in Irak, de vorming van Europa en haar grondwet (en passant in de epiloog uitleggend waarom men tegen moet stemmen) en de hernieuwde opkomst van religieus handelen. Als een oefening van het geheugen. Zowel een vastlegging van de reis als de relatie van de reis met de geschiedenis en de relatie van de (kerk)geschiedenis met de moderne wereld. Het gaat over normen en waarden zonder die termen ook maar een keer in het boek te noemen.

Dit boek heeft niets te maken met de over het algemeen juichende, naïeve en esoterische reisverslagen die men over de voettocht naar Santiago meestal leest. Gevoelige katholieken en zachte zoekenden zullen in dit boek niets vinden. Kritische geesten die eens anders naar de geschiedenis willen kijken doen misschien nieuwe ideeën op, sommigen zijn het wellicht eens met de auteur. Het eerste zou mooi zijn, het tweede een bonus.