Ingezonden persbericht

Franse jongerencampagne vóór de Europese Grondwet nadert hoogtepunt

Partijleider van de Franse Parti Socialiste ontvangt jongeren in Parijs

Sinds 23 april jongstleden trekt een grote groep linkse jongeren, uit Frankrijk, Polen, Italië én Nederland langs alle universiteitssteden van Frankrijk om jongeren en studenten te overtuigen vóór de Europese Grondwet te stemmen. Maandag 9 mei wordt de tournee samen met kopstukken van de Franse Parti Socialiste afgesloten in Parijs. Gijs van Midden, vice-voorzitter van de Nederlandse Jonge Socialisten in de PvdA, is hierbij aanwezig en sluit die dag een twee weken durende campagne af.

In reactie op een negatieve stemming in Frankrijk over, het ook daar naderende referendum over, de Europese Grondwet trok een grote groep linkse jongeren, uit verschillende Europese landen, door heel Frankrijk. De verkiezingstournee bracht de groep langs steden als Lille, Straatsburg, Lyon, Marseille en Toulouse. Op uitnodiging van de Franse Parti Socialiste nam ook Gijs van Midden, vice-voorzitter van de Jonge Socialisten in de PvdA, deel aan de tournee. Na twee weken campagne gevoerd te hebben nadert de tournee nu haar hoogtepunt in Parijs.

Op maandag 9 mei wordt de karavaan in Parijs ontvangen door politieke kopstukken van de Franse Parti Socialiste. Tijdens de laatste dag van deze tournee sluiten François Hollande (partijleider van de Parti Socialiste), Bertrand Delanoe (burgemeester van Parijs) en de oud-ministers Jack Lang & Dominique Strauss Kahn zich bij de jongeren aan. Het belang van deze campagne voor de Franse socialisten wordt daarmee onderstreept.

Gijs van Midden kijkt inmiddels tevreden terug op de afgelopen weken. De stemming over de Europese Grondwet verschilde sterk in de steden die we hebben bezocht. In de loop van de tournee merkten wij wel dat meer en meer mensen de Grondwet positief tegemoed treden. Ik kijk er naar uit deze campagne op een spetterende manier af te sluiten samen met prominenten als François Hollande en Bertrand Delanoe, aldus Gijs van Midden.

*****