Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Fathers 4 Justice (NL)

Den Haag, maandag 9 mei 2005

Batman bezet gebouw van Raad voor de Rechtspraak

Batman is vanmorgen vroeg in actie gekomen op het dak van het nieuwe gebouw van de Raad voor de Rechtspraak aan de Kneuterdijk tegenover het Binnenhof in Den Haag.

Later deze maand zal de Tweede Kamer stemmen over dringend noodzakelijke veranderingen in het Nederlandse familierecht, zoals die zijn voorgesteld door het Tweede Kamerlid Luchtenveld. De huidige crisis in het Nederlandse familierecht heeft erin geresulteerd dat meer dan 500.000 kinderen buitengesloten zijn van contact met hun vaders en de helft van hun families. Een woordvoerder van Fathers 4 Justice (F4J) verklaarde: "Het Nederlandse systeem van familiewetgeving is in een diepe crisis. Discriminatie is de geaccepteerde norm, niet alleen in de geheime familierechtbanken, maar in het hele systeem van familiewetgeving en -justitie.

De Superpapa protesteert tegen de negatieve reactie van de Raad, welke, verbazingwekkend genoeg, in ongevraagd advies aan de Tweede Kamer ingaat tegen de voorgestelde veranderingen in het familierecht in het wetsvoorstel van parlementariër Luchtenveld.

De woordvoerder vervolgt: "Het is ongelofelijk dat de Raad gelijkheid op grond van geslacht en gelijkwaardig ouderschap tussen de beide ouders in het familierecht niet actief ondersteunt. Vooral, wanneer daarbij in aanmerking wordt genomen, dat diezelfde Raad niet eens weet hoeveel personeelsleden in het eigen gebouw werkzaam zijn. Het is daarom arrogant van de Raad te denken dat men voldoende gekwalificeerd is om te adviseren over de hervorming van het familierecht. Helemaal, nu de huidige crisis in het familierecht in de eerste plaats juist veroorzaakt is door de geheime familierechtbanken.

Batman Jheroen Sistermans, heeft zijn zoontje nu ruim 5 maanden niet gezien. Ondanks een omgangsregeling van de rechtbank, gaat de moeder door met hem en zijn familie de toegang tot zijn zoontje te ontzeggen. Jheroen verklaart: "Mijn zoontje van pas 5 jaar oud heeft zijn vader en zijn grootouders nu bijna een half jaar niet meer kunnen zien. Het is een schande dat moeders door het geheime rechtbanksysteem gestimuleerd worden om zich zo te misdragen."

Met het geheime rechtbanksysteem verwijst Jheroen naar de Nederlandse familierechtbanken die hun eigen omgangsbeschikkingen niet handhaven. Afgelopen week dinsdag nog sloot de politie liever tijdens de ochtendspits de toegangsweg naar Nijmegen over de Waalbrug af, om een Spiderman van de brug te halen, dan dat zij de omgangsbeschikking met de kinderen van de vader zou handhaven. "Het is verbazingwekkend hoever in Nederland het onrecht tegen vaders gaat" zei de woordvoerder van F4J.

Niet bekend is hoe lang Batman op het dak van het nieuwe gebouw van de Raad voor de Rechtsbijstand zal blijven, maar hij hoopt deze keer in staat gesteld te worden om zijn zoontje wel weer te zien, alsook dat zijn omgangsbeschikking nu eindelijk wel zal worden gehandhaafd.

De F4J woordvoerder verklaart: "Als een vader te laat is bij het terugbrengen van de kinderen, is de politie er direct bij om hem van ontvoering te beschuldigen. Maar als een moeder aan de vader weigert om zijn kinderen te zien, adviseert de politie hem om zich maar weer te wenden tot de rechtbank. Een advies dat geen enkele zoden aan de dijk zet aangezien de moeder daarbij volledig vrijgelaten wordt om ook een volgende omgangsbeschikking weer aan haar laars te lappen. Radicale hervorming van het hele systeem van de familiewetgeving is daarom een vereiste. De werkwijze van de geheime familierechtbanken dient dringend en grondig te worden herzien.

Fathers 4 Justice is een internationale organisatie met het hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk. Zij hebben een geschat aantal van 3500 leden in Nederland en 12.000 in het Verenigd Koninkrijk. F4J heeft afdelingen in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Canada, Australië en de Verenigde Staten.



Ingezonden persbericht