GroenLinks

Klik door het Grondwet-ABC

9 mei 2005

Subsidiariteitstoets, eigen-middelenbesluit, comitologie; de gemiddelde burger kan best wat uitleg gebruiken bij termen als deze die uit de Europese Grondwet komen. Daarom brengt GroenLinks maandag 9 mei, op de Dag van Europa, een Grondwet-ABC uit dat zowel online als in boekvorm te vinden is.

In dit Grondwet-ABC wordt per letter uit het alfabet uitleg gegeven over woorden die in de grondwet staan, of ermee te maken hebben. Zo wordt onder de S verklaard waarom Europa zich door de nieuwe grondwet niet ontwikkelt tot een superstaat en onder de P waarom Nederland geen provincie van Europa wordt. GroenLinks neemt dus duidelijk stelling in dit boekje, om de burger ervan te overtuigen dat een 'ja-stem' de juiste keuze is. De juiste keuze op weg naar een democratischer en daardoor socialer en groener Europa.

Het is gelukkig niet alleen maar zware kost in Van alarmbel tot Zonnecel. Het 'Asterix-complex' en 'what has Europe ever done for us' zorgen voor een vrolijke noot en ook alom bekende figuren als Johan Cruijff, Geert Wilders en Marcel van Dam passeren de revu. Daarnaast wordt onder het lemma 'concurrentie' uitgelegd van welk artikel in de grondwet Jan Marijnissen slapeloze nachten heeft, maar ook door welke passages hij volgens GroenLinks de slaap weer rustig kan vatten.


«