Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 134 JAB
Datum: 9 mei 2005

Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân bestaat 25 jaar

Giga Goochem Race Spel voor alle basisscholen in Fryslân

In 2005 bestaat het ROF 25 jaar en geeft daarom alle scholen voor basisonderwijs in Fryslân het Giga Goochem Race Spel cadeau. De scholen ontvangen deze week een pakketje met daarin het spel, een poster, kleurplaat en een folder over het gebruik van kinderzitjes en autogordel. Het eerste spel wordt op woensdag 11 mei om 11.30 uur aangeboden aan de directeur van de Master Fennemaskoalle in Tytsjerk, de heer J.H. Smidstra. Namens het ROF zal de heer W. Sannes, coördinator gebiedsgebonden werken Politie Fryslân, de uitreiking verrichten.

Goochem geniet grote bekendheid als het gordeldier uit de landelijke campagne om het gebruik van veiligheidsmiddelen voor jonge verkeersdeelnemers onder de aandacht te brengen. De boodschap van de campagne is dat gordelgebruik altijd noodzakelijk is, ook achter in de auto. Tussen 2000 en 2004 is in Fryslân het gordelgebruik toegenomen van 67% naar 86%. Deze stijging is waarschijnlijk toe te schrijven aan een combinatie van handhaving door de politie en voorlichting (landelijk en regionaal). Gedurende de gehele campagne, die loopt tot eind mei, besteedt Politie Fryslân bijzondere aandacht aan het dragen van de veiligheidsgordel. Vooral in de buurt van basisscholen wordt regelmatig gecontroleerd.

Giga Goochem Race Spel
Het Giga Goochem Race Spel is in opdracht van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat ontwikkeld en bedoeld voor kinderen vanaf zes jaar. De spelers leren met het spel spelenderwijs omgaan met veiligheidsmiddelen: een goede start voor veilig deelnemen aan het dagelijkse verkeer.

Als campagnemiddelen worden verder ingezet: radio- en tv-spotjes via Postbus 51, borden langs snelwegen en provinciale wegen, de website www.gordeldier.nl, folders en artikelen in huis-aan-huisbladen. De regionale activiteiten in het kader van verkeersveiligheid worden in Fryslân gecoördineerd door het ROF. Daarbij word tevens nauw samengewerkt met de Politie Fryslân. De daadwerkelijke uitvoering van de Gordelcampagne wordt gedaan door 3VO district Fryslân.

|Voor meer informatie kunt u bellen met de afdeling Communicatie van de|
|provincie Fryslân, tel. 058 - 292 5735 of met het secretariaat van het|
|ROF, tel. 058 - 292 53 54. Dit persbericht is ook te vinden op        |
|Internet: www.rof.nl of www.fryslan.nl .                              |

---- --