Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

22 april 2005
Internationale Landouwdag 2005

9 Mei 2005 is de dag van de landbouw op alle scholen in Europa. Op die dag zijn er lezingen over de landbouw in Europa voor alle leerlingen. In mei is het 55 jaar geleden (1950) dat Robert Schuman een verdrag schreef, dat later in dat jaar in Parijs is ondertekend.

Dit verdrag over kolen, had betrekking op een uitwisseling tussen 6 landen. Ook Nederland was daarbij. Deze dag wordt nu ook gezien als de geboorte van Europa. Later kwamen er nog meer afspraken bij en vele landen volgden met nieuwe afspraken. Nu zitten er 25 landen in de Europese Unie.

Op 9 mei 2005 zal het NAJK gastlessen verzorgen op het AOC in Nederweert. De lessen zullen gaan over de Land en Tuinbouw en natuurlijk over de EU. Met name de toetreding van de 10 landen die kortgeleden zijn toegetreden. De land en tuinbouw in deze nieuwe lidstaten komt uitvoerig aan bod. Welke producten verbouwen ze en wat is hun belangrijkste export product? CEJA heeft hier speciaal les materiaal voor ontwikkeld. De leerlingen krijgen verder een prachtig vormgegeven boek over de EU.

Wil je weten hoe het programma in elkaar zit, of zelf een lezing aanvragen op school, meld je dan aan via post@najk.nl