Ingezonden persbericht


Persbericht
t.a.v. de onderwijs- en politieke redactie

Studenten richten GTI Foundation op

Discussieavond over Darfur in de Rode Hoed

Utrecht, 25 april 2005 ­ Op maandagavond 9 mei vindt in de Rode Hoed in Amsterdam de oprichtingsbijeenkomst plaats van GTI Foundation (Generating Tolerance and Insight). Deze organisatie wil studenten stimuleren om zich te verdiepen in vraagstukken rond grootschalige mensenrechtenschendingen en hiermee bijdragen aan bewustwording, kennisoverdracht en het maatschappelijk debat. De bijeenkomst staat in zijn geheel in het teken van de crisis in Darfur.

GTI Foundation is een initiatief van vijf studenten die zich tijdens en naast hun studie steeds meer zijn gaan verdiepen in vraagstukken van mensenrechtenschendingen en genocide. In oktober 2004 organiseerden zij met succes een tweedaags studentencongres over de genocide in Rwanda. Zij willen studenten en jonge academici stimuleren om over deze thematiek na te denken en zich in te zetten voor het beschermen van mensenrechten, nu en in de toekomst, in binnen- en buitenland.

De oprichtingsbijeenkomst vindt plaats op maandagavond 9 mei in de Rode hoed. De aanvang is 20:00 uur en de toegang is gratis. De bijeenkomst krijgt de vorm van een discussieavond over Darfur: 'Between Realpolitik and Moralpolitik ­ The United States, Europe and the Crisis in Darfur'. Centraal staan de verantwoordelijkheid van de internationale gemeenschap om in te grijpen en de praktische instrumenten die voorhanden zijn. Recente ontwikkelingen, zoals de verwijzing van Darfur naar het Internationale Strafhof in Den Haag en de African Union Monitoring Mission komen hierbij zeker aan de orde. Er zijn sprekers uit binnen- en buitenland en er is een afsluitend paneldebat met deskundigen. Jan Pronk zal het publiek toespreken via een videoboodschap.



Ingezonden persbericht