Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Tanks door de polder?
Uitzenddatum: Ma. 9 mei 2005, 20.30u
Verslaggeving: Albert Reinders



Bush heeft Nederland gisteren na de herdenking in Margraten zonder incidenten kunnen verlaten. Met de inzet van vele militairen moest onder meer worden voorkomen dat er aanslagen werden gepleegd. In Netwerk de vraag of de krijgsmacht vaker moet worden betrokken in het geval van terreurdreiging in ons land.
Een gesprek met minister Kamp van Defensie.

Op z'n kop
Toen het gemeentebestuur begin jaren tachtig tanks inzette om panden aan de Amsterdamse Vondelstraat te ontruimen, stond Nederland op zân kop. De bevolking associeerde onze rechtsstaat met schrikbewinden in Zuid-Amerika. Militairen moesten zich niet bemoeien met de binnenlandse veiligheid, was destijds het adagium.

Ongewoon
Ruim twee decennia later is de inzet van militairen bij binnenlandse calamiteiten nog steeds ongewoon. Gemaskerde bijstandseenheden bij tunnels in de Randstad veroorzaakten vier jaar geleden nog een golf van verontwaardiging onder de bevolking.

Ander perspectief
Toch hebben de aanslagen van 11 september 2001 de rol van de krijgsmacht in een ander perspectief gezet. Eerder noemde generaal Urlings in HP/De Tijd terrorisme al een gezamenlijke vijand van de politie en het leger. De krijgsmacht zou volgens hem bij binnenlandse terreurdreiging actiever kunnen worden ingezet. Zeker als politie en marechaussee capaciteit tekort komen is de inzet van het leger gewenst, aldus de bevelhebber van de landmacht.

Omslag
Het zou in Nederland een omslag betekenen in het traditionele âveiligheidsdenkenâ. Van oudsher is de politie verantwoordelijk voor de interne veiligheid, zoals de openbare orde. De krijgsmacht heeft de opgave om de externe veiligheid te garanderen. Onder haar primaire taken vallen onder andere buitenlandse missies en de verdediging van onze landsgrenzen.