Belgacom

Persbericht - Brussel, 09.05.05

De Profliga kent de uitzendrechten voor het Belgisch voetbal toe aan Belgacom

De Liga beroepsvoetbal heeft maandag bevestigd dat zij instemt met het bod dat Belgacom heeft uitgebracht voor alle pakketten van de audiovisuele uitzendingen van het Belgische voetbal. Belgacom had vrijdag een bod gedaan om de uitzendrechten van het Belgisch voetbal (Jupiler League) voor de komende drie seizoenen te verwerven. Na de kansen en verplichtingen verbonden aan dit project uitvoerig te hebben onderzocht, had Belgacom een bod ter waarde van 36 miljoen EUR uitgebracht voor het geheel van de pakketten die de Liga aanbood. Dit heeft er het volste vertrouwen in dat het onderzoek van de Raad voor de mededinging de toewijzingsprocedure zal bevestigen.

Het bod van Belgacom werd uitgebracht via haar volle dochteronderneming Skynet. Om haar project zo goed mogelijk te verwezenlijken, staat Belgacom uiteraard open voor besprekingen met andere spelers. In Vlaanderen zal de VRT met behulp van een sublicentie werken voor de pakketten « free-to-air » (voetbalrubrieken en samenvattingen). Voor het zuiden van het land zal Belgacom met een Franstalige audiovisuele partner in zee gaan.

Dankzij de voetbalrechten zal BelgacomTV de uitzendingen van het voetbal op televisie kunnen organiseren, naast als onderdeel van haar televisieaanbod in het algemeen.

Het bod van Belgacom wordt gekenmerkt door coherentie en een vernieuwende aanpak: Belgacom wil met haar bod tegemoetkomen aan het streven van de Liga om het Belgisch voetbal zijn uitstraling en populariteit van weleer terug te geven. Een enquête die in maart 2005 werd gehouden in het kader van de tests voor Belgacom TV, heeft uitgewezen dat slechts 29% van de voetballiefhebbers tevreden is over het huidige aanbod. Belgacom is ervan overtuigd dat een nieuwe aanpak van het medium televisie een frisse wind door onze nationale sport kan laten waaien. Belgacom wil onder andere aanzienlijk meer voetbal op het scherm brengen: de bedoeling is dat de VRT en de Franstalige partner elke zondag om 18 uur rechtstreeks en ongecodeerd een match uitzenden. Dit initiatief houdt voor alle clubs de zekerheid in dat zij in de loop van het seizoen op antenne komen. Aldus worden alle Belgische televisiekijkers betrokken bij het nieuwe elan dat Belgacom de Jupiler League wil inblazen.

De ontplooiing van interactieve digitale televisie via de telefoonlijn is een van de prioriteiten van Belgacom. Van bij zijn lancering, nog voor einde juni, zal BelgacomTV de consument een reeks nieuwe applicaties en ervaringen voorstellen. Zo wil Belgacom bijdragen tot de consolidatie van het succes van breedband in ons land.

De technologie wordt sinds november 2004 met succes bij 1 000 gezinnen getest. BelgacomTV zal zowel via de bestaande ADSL-technologie als via de VDSL-technologie worden aangeboden.


********

Mer informatie (voor journalisten) op de Persdienst van Belgacom:

Thierry Bouckaert, tel.: +32 2 202 82 50 of +32 475 22 22 00.

Jan Margot, tel.: +32 2 202 85 01 of + 32 475 58 50 37.

e-mail: press@belgacom.be - site Web : www.belgacom.com