Gemeente Drimmelen


Regionale Programmaraad Breda e.o. brengt voorlopig advies uit over tv-zenders

De Regionale Programmaraad Breda en Omstreken is voornemens om in het najaar van 2005, Casema te adviseren over de televisiezenders. Er worden 6 gemeenten vertegenwoordigd in de raad: Breda, Oosterhout, Geertruidenberg, Etten-Leur, Alphen-Chaam en Drimmelen. Het advies geldt niet voor het deel Alphen, omdat deze het t.v.signaal ontvangt van Essent (Tilburg), in tegenstelling tot het deel Chaam, waar Casema als kabelexploitant optreedt.

keuze-TV
Casema streeft ernaar om voor alle 6 de gemeenten, keuze-TV in te voeren, waarbij er een onderscheid komt tussen een basispakket en een totaalpakket: het standaardpakket van 30 en meer zenders. Het basispakket telt 15 tv-zenders, waarvan 7 wettelijk vastgelegde Nederlandstalige kanalen.

advies
De programmaraad adviseert enkel over de resterende 8 tv-zenders. Bij het opstellen van haar advies houdt de raad niet alleen rekening met de levende maatschappelijke, culturele, godsdienstige en geestelijke behoeften en voorkeuren, maar ook met de beschikbaarheid van zenders voor doorgifte via het basispakket. Zenders zoals Nickelodeon, RTL 4 en Discovery zijn niet beschikbaar voor het basispakket, derhalve kan de programmaraad deze zenders niet selecteren. Jurisprudentie ligt hieraan ten grondslag.

de volgende zenders zijn beschikbaar voor doorgifte via het basispakket

Engels: BBC 1, BBC 2, EuroNews

Duits: ARD, ZDF, WDR, RTL Television, Arte

Frans: TF 1, France 2, France 3

Zwitsers: TV 5 Europe (Franstalig)

Belgisch: RTBF 1 (indien ontvangbaar)

Italiaans: RAI Uno

Spaans: TVE Internacional

Turks: TRT International

Tel Sell

verzoek
Kabelabonnees van Casema kunnen alvast hun verzoeken kenbaar maken aan de Regionale Programmaraad Breda en Omstreken, Postbus 8789, 4820 BB Breda. Verzoeken voor TV-zenders, die niet beschikbaar zijn voor het basispakket, worden niet in behandeling genomen.

bekendmaking
Naar verwachting zal het voorlopige televisieadvies in het najaar gepubliceerd worden in de lokale media, waarna belanghebbenden tot 6 weken na publicatie van het advies hun zienswijze kenbaar kunnen maken. Op basis hiervan stelt de programmaraad vervolgens het definitieve advies vast.

NB
De programmaraad adviseert niet over de kijk- en luistertarieven, noch over technische aspecten zoals de kwaliteit van ontvangst. Daarvoor dient men zich rechtstreeks te wenden tot Casema.