Ingezonden persbericht


Expositie DE VOORUITGANG - Geïllustreerde geschiedenis van de 20e eeuw

door Pieter Geenen

Gratis te bezichtigen in mei 2005 op:
ma-vr: 9:00 - 22:00 uur
za-zo: 10:00 - 18:00 uur

Bibliotheek TU Delft,

Prometheusplein 1, Delft

Wat was er nu écht belangrijk in de twintigste eeuw? Wie op zoek is naar een snel overzicht hoeft daarvoor geen dikke boeken te lezen. Pieter Geenen tekende een hilarische geschiedenis van de 20e eeuw in 48 bladen, elk met een eigen onderwerp. Hij kwam op het idee voor de serie over de 20e eeuw toen hij in Normandië een middeleeuws wandkleed zag, een meterslang stripverhaal in de stijl van het Tapijt van Bayeux, over de verovering van Sicilië door de Noormannen. Naast grote thema's, zoals de geschiedenis van de BH of het bombarderen, zie je ook schijnbaar tijdloze onderwerpen als God, Seks en de Dood. Deze serie is in 1999 gepubliceerd in wekelijkse afleveringen in Trouw onder de naam het dagboek van Anton Dingeman.

Pieter Geenen studeerde aan de kunstacademie te 's-Hertogenbosch. Daarna was hij freelance illustrator en werkte onder andere voor Vrij Nederland, de VPRO, Algemeen Dagblad en Trouw. Vanaf 1994 maakt Pieter Geenen strips. Inmiddels is een boek van Pieter Geenen verschenen, met onder meer de illustraties van de tentoonstelling onder de titel: de Vooruitgang.

Op Verzoek
CURSUS 2: PRESENTATIEVORMGEVING
Photoshop en indesign
door Carla Feijen

Dinsdagavond 10, 17, 24 en 31 mei, 19.00-21.30 uur Julianalaan 134, Delft
Kosten: ¤ 45,- (studenten/aio's). Max. 11 deelnemers, computerervaring vereist Inschrijving cursus:
Stuur tenminste 10 werkdagen voor het begin van de workshop een e-mail naar workshopsg@tbm.tudelft.nl onder vermelding van Presentatievormgeving en het cursusnummer. Hierop ontvang je per e-mail nadere informatie hoe je je definitief inschrijft en het uitgebreidere programma van de cursus.

Het maken van sprekende visuele presentaties van ontwerp en onderzoek, vereist een goede beheersing van vormgeving-programma's. Uit een behoeftepeiling blijkt dat niet alle studenten deze 'gereedschappen' even gemakkelijk hanteren en dat er binnen de TU voor studenten te weinig TU-brede (betaalbare) cursussen worden aangeboden waar men deze vaardigheden kan verwerven. Omdat naast spreek- en schrijfvaardigheden, ook presentatievormgeving een belangrijke vaardigheid is om je bedoelingen te kunnen overbrengen, organiseert Studium Generale samen met DTO als pilot een tweetal cursussen voor studenten. De inhoud van de lessen kan tijdens de cursus aangepast aan de behoeften van de deelnemers. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze materiaal meenemen om aan hun eigen praktijkvoorbeelden te kunnen werken. De lessen zijn gericht op het vinden van eigen oplossingen en het met elkaar delen daarvan. Uitgaande van praktijksituaties van ontwerpende ingenieurs wordt geleerd hoe je de grafische vormgeving programma's Photoshop en Indesign kunt gebruiken. Verondersteld wordt dat basiskennis van Photoshop bij de deelnemers aanwezig is. Hierop voortbordurend worden technieken aangeboden om een goed vormgegeven presentatietekening, poster of reader te kunnen maken. Ook wordt geleerd ontwerpen toegankelijk te maken voor verschillende media: hoe je het geschikt maakt om te laten drukken of printen of hoe je er een pdf van maakt met navigatiemogelijkheden voor een digitale presentatie via het internet of met een beamer. Om aan te kunnen sluiten op het al aanwezige niveau van de verschillende deelnemers, zal er veel gelegenheid zijn om met eigen praktijkvragen te komen. Naast technieken van de computerprogramma's Photoshop en Indesign (zie voor uitgebereidere omschrijving www.sg.tudelft.nl), is er aandacht voor typografie en vormgeving. Carla Feijen is beeldend kunstenaar en grafisch vormgever en heeft ruime ervaring met lesgeven in beeldbewerkingsprogramma's op de computer.

How To Bluff Your Way In...
MAHATMA GANDHI
by prof.dr. D.H.A. Kolff
Monday May 9, 20.15 PM
Speakers, Burgwal 45-49, Delft
Free entrance

In January 1948, before three pistol shots put an end to his life, Gandhi had been on the political stage for more than fifty years. He had inspired two generations of Indian patriots, shaken an empire and sparked off a revolution which was to change the face of Africa and Asia. His ideas, once dismissed as quaint and utopian, had begun to strike answering chords in some of the finest minds in the world. His aspiration to relate the spirit - not the forms of religion to the problems of everyday life runs like a thread through Gandhi's career.

Dirk Kolff is working at the South Asia Department at Leiden University

Burgwal 45-49, 2601 DC Delft

Informatie: Studium Generale, Jaffalaan 5, 2628 BX Delft Telefoon: 015-2785235, studiumgenerale@tbm.tudelft.nl www.sg.tudelft.nl