Universiteit Twente

Veertig jaar onderzoek onder druk

Jubileum Hogedruk Laboratorium UT

Het Hogedruk Laboratorium van de Universiteit Twente viert op 10 mei haar veertigjarig bestaan. Dit lab, met voor universiteiten wereldwijd unieke faciliteiten, maakt het mogelijk om op een veilige manier te experimenteren onder hoge druk, bijvoorbeeld voor het ontwikkelen van nieuwe polymeren of het omzetten van biomassa in energie. Bij het jubileumcongres spreekt onder meer prof. Roel Westerterp, onder wiens leiding het lab tot grote bloei is gekomen. Ook is het laboratorium dan te bezichtigen.

Er zijn maar weinig universiteiten op de wereld die beschikken over faciliteiten die vergelijkbaar zijn met die van het Hogedruk Laboratorium van de Universiteit Twente, benadrukt Westerterp in zijn terugblik op 40 jaar `HDL'. In de periode 1979-1998 bracht hij het lab tot grote bloei. Het laboratorium heeft negen speciale bunkers van vier meter hoog, voor het doen van proeven onder druk. Deze bunkers hebben voorzieningen die de veiligheid garanderen, zoals dikke muren en expansieluiken. De proeven zijn verregaand geautomatiseerd en op afstand uit te voeren.

In de oorspronkelijke opzet in 1965 zijn de labruimten gecombineerd met een grote opslag van chemicaliën. Na een verbouwing in 1976 is het gebouw in zijn geheel laboratorium geworden. Een van de hoogtepunten in de geschiedenis van het HDL was het onderzoek naar `Nylon-4,6' waaruit het product Stanyl is voortgekomen. De in Twente uitgevoerde laboratoriumproeven zijn toen opgeschaald naar een commerciële plant van DSM in Geleen.

Het laboratorium wordt op dit moment vooral gebruikt voor polymeer- en katalyseonderzoek. Het is daarmee een belangrijke faciliteit voor het Dutch Polymer Institute, een van de vier nationale Technologische

Programma

Op 10 mei vanaf 10h00 houdt het Hogedruklab de hele ochtend open huis. 's Middags is er een congres in het gebouw Langezijds, zaal 2520. Key note speaker is daar prof.dr.ir. Roel Westerterp, emeritus hoogleraar Industriële Processen en Producten. Andere sprekers zijn prof.dr.ir. Alfred Bliek, decaan van de faculteit Technische Natuurwetenschappen, prof. Wim van Swaaij en prof. Günter Weickert. Dagvoorzitter is prof.dr.ir. Hans Kuijpers. Vanaf 17h00 is er een receptie in het lab.

Contactpersoon voor de pers: ir. Wiebe van der Veen, tel (053) 4894244, email w.r.vanderveen@utwente.nl

Top
Laatst gewijzigd op 27-04-2005 16:36:14 © Universiteit Twente