Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging

29-04-2005

Zittingen tuchtcolleges

Centraal Tuchtcollege, 10 mei, 10.30 uur, zaak 04/085

Klager
Naaste

Uitspraak Regionaal Tuchtcollege Eindhoven
De klager is niet ontvankelijk in zijn klacht omdat hij in de periode waarop de klachten betrekking hebben, geen contactpersoon was van de patiënt.

Centraal Tuchtcollege, 10 mei, 12.00 uur, zaak 04/238

Klagers
Naasten

Klacht
De verpleegkundige weigerde meermalen het 5 maanden oude dochtertje van klagers, overleden op 1 februari 2002, te zien; zij handelde in strijd met het protocol Medische Opvang Asielzoekers (MOA) door het patiëntje niet zelf te zien en klager niet rechtstreeks te woord te staan, weigerde een arts te laten komen en consulteerde geen huisarts.

Uitspraak Regionaal Tuchtcollege Amsterdam
De MOA is niet bedoeld voor acute gevallen. Het is niet zeker of de bewoners van het AZC hierover voldoende zijn geïnformeerd. De hulpvraag heeft de verpleegkundige niet bereikt; zij heeft niet geweigerd het patiëntje te zien maar stelde zich wel formeel op door te verwijzen naar de avond-, nacht- en weekenddienst (ANW) meldkamer. Dit is evenwel niet tuchtrechtelijk verwijtbaar. Dat de procedure van het inloopspreekuur niet altijd goed werkt, kan de verpleegkundige niet worden verweten. De klacht wordt afgewezen.

Nb: de uitspraak van het RTC Amsterdam is te vinden op deze website:

Dochtertje asielzoekers overleden; tekortschietende zorgverlening? (3 tuchtzaken)

Centraal Tuchtcollege, 19 mei, 15.45 uur, zaak 04/056

Klacht
De klacht betreft het stellen van verkeerde diagnoses, onheuse bejegening, slechte communicatie, informatieverstrekking aan derden zonder toestemming van klager en schending van het beroepsgeheim.

Uitspraak Regionaal Tuchtcollege Amsterdam
De klager heeft de klachten betreffende diagnoses, bejegening, communicatie en schending van het beroepsgeheim niet aannemelijk gemaakt; de klager gaf zelf toestemming tot het geven van informatie. De klacht wordt als kennelijk ongegrond afgewezen.

Regionaal Tuchtcollege Groningen, 23 mei, vanaf 13.00 Het RTC Groningen houdt op 23 mei een zitting waarbij een klacht is ingediend tegen 4 verpleegkundigen. De klacht betreft de zorgverlening in een asielzoekerscentrum.

Voor meer informatie over tuchtrecht voor verpleegkundigen kunt u contact opnemen met:

Rian Buijse
Projectmedewerker LEVV
T 030 291 90 15
E r.buijse@levv.nl