Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Hoogervorst tekent overeenkomst met China

Persbericht, 29-4-2005

Minister Hoogervorst tekent op 10 mei in Peking een samenwerkingsoverkomst met minister Gao Qiang van Volksgezondheid van de Volksrepubliek China. De overeenkomst voorziet in een samenwerking in de preventieve gezondheidszorg gericht op het voorkomen en beheersen van infectieziekten. Ondanks het verschil in grootte hebben China en Nederland veel gemeen, vooral de hoge bevolkingsdichtheden gekoppeld aan intensieve veehouderij. De samenwerkingsovereenkomst is het resultaat van het werkbezoek in december vorig jaar van de Chinese premier Wen Jiabao aan Nederland. De premier heeft toen aangegeven graag samenwerking te zien tussen Chinese instellingen en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. De overeenkomst beslaat verder uitwisseling van kennis op het gebied van Hiv/Aids en tuberculose, innovatie van geneesmiddelen, eerstelijnszorg en voedselveiligheid.

Minister Hoogervorst brengt naast Peking ook een bezoek aan Shenyang en Shanghai. Met de minister reist ook een zakendelegatie mee bestaande uit vertegenwoordigingen van de farmaceutische industrie, medisch technologische bedrijven, kennisinstituten en universiteiten.

Het programma ziet er als volgt uit:

Dinsdag 10 mei:


* Ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst met de Chinese minister van Volksgezondheid, de heer Gao Qiang

* Speech van minister Hoogervorst op de ronde tafelconferentie Public Health Responses to outbreaks of infectious diseases in China and the Netherlands. De conferentie wordt georganiseerd door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO).

* Ontmoeting met de Chinese Vice-Premier, de heer Wu Yi

Woensdag 11 mei:


* Bezoek aan Philips Medical Systems in Shenyang
* Bezoek aan Huanggu Medical Centre

* Bezoek aan Dongbei University

Donderdag 12 mei


* Bezoek aan het Chinese Centre for Diseasecontrol
* Perslunch voor Nederlandse correspondenten op de ambassade met minister Hoogervorst

* Bezoek aan Chinese Academy of Medical Science/Peking University Medical Centre

Vrijdag 13 mei Shanghai


* Bezoek aan de Fudan Universiteit van Shanghai. Ondertekening van een intentieverklaring door het RIVM met de Fudan Universiteit over openbare gezondheidszorg, eerstelijns zorg, voeding en voedselveiligheid en milieu en gezondheid.

* Businesslunch met ceo's van Nederlandse bedrijven