Vereniging Milieudefensie


Aankondiging gezamenlijke persconferentie

Milieuorganisaties reageren op SRE-voorstel BOSE-studie

'Groene Longen, Schone Lucht'

Amsterdam, 3 mei 2005 - Op dinsdag 10 mei geven natuur-, milieu- en bewonersorganisaties met een persconferentie hun gezamenlijke reactie op de plannen ter verbetering van de bereikbaarheid en leefbaarheid van het oostelijk deel van de Stadsregio Eindhoven. Deze plannen worden eerder die dag gepresenteerd door het Dagelijks Bestuur van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) en zijn gebaseerd op de zogenaamde Bose-studie. De organisaties kondigen dan ook hun activiteiten aan voor de komende periode om ervoor te zorgen dat op 23 juni - wanneer de SRE-raad het definitieve besluit neemt - de juiste keuze wordt gemaakt.

Bewoners en milieuorganisaties - die hun krachten hebben gebundeld onder de noemer `Groene Longen, Schone Lucht' - willen dat het natuurlijke landschap tussen Helmond en Eindhoven behouden blijft. Het Middengebied fungeert als `groene long' voor de hele regio en biedt rust en ruimte aan mensen en dieren. De aanleg van nieuwe wegen, voorgesteld door de gemeenteraden van onder andere Eindhoven en Helmond, wijzen ze voor dit gebied dan ook nadrukkelijk af.

Wie/wat: Persconferentie van `Groene Longen, Schone Lucht': Milieudefensie, Brabantse Milieufederatie, Brabants Landschap, Beter BOSE-netwerk (met verschillende bewonersorganisaties) Wanneer: Dinsdag 10 mei, 15.00 uur, aansluitend op de persconferentie van SRE.
Waar: Het Milieu Educatie Centrum, Genneperweg 145, Eindhoven - vijf minuten lopen van het SRE gebouw.

Milieuorganisaties en bewoners pleiten voor het beter benutten van de bestaande infrastructuur én daarbovenop extra maatregelen om aan de EU-normen voor luchtkwaliteit te voldoen. Deze ideeën en voorstellen zijn eerder vastgelegd in het Beter BOSE-plan. Tijdens de persconferentie op 10 mei zullen de organisaties verder ingaan op deze maatregelen en kondigen zij hun activiteiten voor de komende periode aan.