Provincie Zeeland


Onderzoek gevelisolatie

In opdracht van de provincie Zeeland en Zeeland Seaports heeft Raadgevend ingenieursbureau Metz BV uit Giessen in de afgelopen maanden de gevelisolatie van circa 140 woningen onderzocht. Deze woningen liggen in de directe nabijheid van industrieterrein Vlissingen-Oost.

De bewoners van wie de woning is onderzocht door het adviesbureau worden persoonlijk uitgenodigd op 10 mei 2005 in de kernen Nieuw- en Sint Joosland en Nieuwdorp en op 11 mei 2005 in de kern Borssele. Tijdens deze inloopdagen kunnen de bewoners de onderzoeksresultaten van hun woning inzien, nagaan of er maatregelen voor hun woning zijn voorzien en zo ja, om welke maatregelen het gaat.

Door de voorgenomen verdere invulling van het industrieterrein Vlissingen-Oost, verandert op termijn de geluidsbelasting op de gevels van woningen die liggen in de gemeenten Borsele, Middelburg en Vlissingen en in het buitengebied rondom het industrieterrein. Deze belasting neemt iets toe ten opzichte van de situatie nu, door het geluid dat veel bedrijven dag en nacht produceren. De wet geluidhinder bepaalt dat deze verdere invulling alleen mag plaatsvinden, wanneer het geluid zowel binnen als buiten de woningen in de omgeving beneden een bepaald niveau blijft. De provincie Zeeland heeft om deze reden laten onderzoeken of de gevels van de woningen die het betreft, voldoende isolerend zijn om het geluid van het industrieterrein straks te dempen. Waar dat niet zo is, krijgen bewoners een isolatiepakket aangeboden. De kosten daarvan worden volledig vergoed.

Het aanpassen van de woningen vindt plaats op vrijwillige basis. Bewoners krijgen een op de woning afgestemd maatregelenpakket aangeboden, maar zijn nergens toe verplicht. Wensvoorzieningen zijn zelfs mogelijk. De meerkosten zijn voor de bewoner zelf. De aanpassingen aan de woningen vinden plaats nadat alle procedures voor verder invulling van het industrieterrein zijn afgerond.

4 mei 2005, J.M. Christiaansen, telefoon 0118-631396, 54/05