Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2005-60

Den Haag, 4 mei 2005

Agentschap heropent driejarige lening

Op dinsdag 10 mei heropent het Agentschap van het ministerie van Financiën de driejarige 'DSL 15 januari 2008'. De kenmerken van de te veilen lening zijn als volgt: de looptijd eindigt op 15 januari 2008 en jaarlijks vindt betaling van 2,5% couponrente plaats, te beginnen in 2006 (lange eerste coupon). De stortingsdatum is vrijdag 13 mei 2005. De Staat verwacht bij deze heropening een bedrag van 2 tot 3 miljard euro te plaatsen. De range van het kapitaalmarktberoep voor het jaar 2005 bedraagt 32 tot 36 miljard euro.

De driejarige lening is in januari 2005 geïntroduceerd en zal meerdere malen heropend worden om het totaal uitstaande bedrag tot minimaal 10 miljard euro op te hogen. Zo lang deze omvang van 10 miljard euro nog niet is bereikt, wordt de liquiditeit gegarandeerd door de repo-faciliteit waarover Primary Dealers beschikken. Momenteel staat in deze lening 4,9 miljard euro uit.

De veiling vindt dinsdag 10 mei plaats. Om 10 uur 's ochtends maakt de Staat de prijs bekend waarop de Primary Dealers de lening kunnen afnemen. Bij de uitgifte wordt gebruik gemaakt van het toonbanksysteem. Tijdens de veiling kan de prijs doorlopend worden aangepast. De bekendmaking van de prijs gebeurt op de schermen van Amsterdam MTS (AMS). De Primary Dealers, die toegang hebben tot dit elektronische systeem, kunnen hun kooporders onmiddellijk en zonder enige vertraging uitvoeren. Professionele en particuliere beleggers kunnen via de Primary Dealers deelnemen. De Primary Dealers staan vermeld op de website van het Agentschap:www.dsta.nlalsmede op Reuters DSTAMENU, Bloomberg DSTA en Bridge 2981.