Gemeente Nuth


04-05-2005

Meer info over steun gemeente Nuth aan Stichting Mariamma

Op 2 mei kondigde de gemeente Nuth het project aan waar de opbrengst van de verkoop van kunstwerken naar toe gaat. De totale opbrengst van deze verkoopactie gaat naar het weeshuis van Stichting Mariamma. Het bestuur van de Stichting Mariamma bedankt namens de kinderen van het weeshuis voor de toegezegde steun en zal op 10 mei om 10.45 uur aanwezig zijn als de verkoop start in het gemeentehuis.

Stichting Mariamma
Stichting Mariamma ondersteunt het weeshuis Mariamma's Children Home in Mammalapuram, Zuid-India. Dankzij de steun van vele sponsoren en donateurs kan zij, naast de ondersteuning aan dit weeshuis, extra hulp geven aan de slachtoffers van de tsunami in de kuststreek rond Mammalapuram. Zij doet dat op 2 manieren:

Incidentele hulp:

Directeur Ponraj van het weeshuis voorzag onmiddellijk na de ramp de vissers die hun huis, boot en netten zijn kwijtgeraakt, van de eerste levensbehoeften. Ook een verder landinwaarts gelegen dorp waar de tsunami via een zeearm schade heeft aangericht, ontving voedsel en kleding. Verder kon Mariamma twee waterzuiveringsinstallaties leveren. De kustbewoners ontbeerden medische zorg. De stichting maakte daarom 2000,- over aan het Suradeep Hospital in Mammalapuram die aan de bewoners gratis medische hulp aanbood.

Structurele hulp:

Als gevolg van de tsunami is het aantal wezen en ontheemde kinderen in de kuststrook van Zuid-India toegenomen. Stichting Mariamma sprak met Ponraj af dat Mariamma's Children Home een aantal van die kinderen zal opnemen, waarschijnlijk 10 à 15. Dit is een uitbreiding van de 34 kinderen die reeds in het weeshuis wonen. Daarvoor moet het weeshuis worden verbouwd. Met de opbrengst van de kunstverkoop levert de gemeente Nuth een bijdrage aan de toekomst van de kinderen in het weeshuis.

Mariammas Children Home
Mariammas Children Home is een particulier initiatief in Mammalapuram, Zuid-India, om ontheemde kinderen op te vangen. De 34 kinderen krijgen onderdak, voeding, kleding en scholing. Het tehuis draait volledig op particuliere giften. In het najaar van 2004 is het weeshuis voor de eerste keer uitgebreid en verbouwd. De leefruimte is enorm opgeknapt; de muren, vloeren en plafonds zijn vernieuwd. Ook zijn er nissen gemetseld waarin de kinderen hun fleurig geschilderde kisten met persoonlijke spullen kunnen opbergen. Er zijn aparte slaapruimten, douchegelegenheden en toiletten voor jongens en meisjes. Er is een goede keuken en voedselvoorraadkamer gebouwd en een apart kantoortje voor directeur Ponray. Bovendien is het dak van palmbladen vervangen door een golfplaten dak. Met de uitbreiding van de 15 kinderen zal het weeshuis weer worden verbouwd en de capaciteit worden uitgebreid.

Verkoop kunstwerken
Op dinsdag 10 mei start de verlengde verkoop van de kunstwerken. Op vrijdagmiddag 20 mei om 12.30 uur sluit de verkoop. De koopdagen vinden plaats op de normale openingstijden van het gemeentehuis van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.00 uur, en tevens op donderdagmiddag van 14.00 tot 19.00 uur.

Gemeentelijk beleid
Wellicht kan dit initiatief een eerste aanleiding zijn tot een structurele inbedding van ontwikkelingssamenwerking in het gemeentelijk beleid. Onder regie van de gemeente Nuth kunnen diverse particuliere partijen bijeengebracht worden. Door elkaar te informeren en zaken af te stemmen kunnen zij elkaar versterken in het ontwikkelen van gezamenlijke initiatieven. De gemeente kan daarbij ondersteuning geven met voornamelijk educatie en bewustwording als doelstellingen. Dit lokaal overleg zou een belangrijke adviesfunctie kunnen vervullen bij het aandragen van projecten.

Zie ook Opbrengst kunst gemeente Nuth naar weeshuis Zuid-India