Gemeente Den Haag

mei 2005
Haagse nieuwbouw en openbare ruimte 2003/2004 in beeld gebracht (4 mei)
Op 10 mei verschijnt de Haagse publicatie Nieuwbouw en openbare ruimte Den Haag 03-04. Wethouder Marnix Norder (Ruimtelijke Ordening, Stedelijke ontwikkeling en Wonen) neemt het eerste exemplaar in ontvangst tijdens de presentatie om 18.00 uur in het Haagse stadhuis. Het boek geeft een overzicht van 59 projecten op het gebied van woningbouw, kantoorruimte en de openbare ruimte. De Dienst Stedelijke Ontwikkeling van de gemeente Den Haag brengt de publicatie met nieuwbouwprojecten om de twee jaar uit.

Er wordt in Den Haag veel nieuw gebouwd en ingericht. In de periode van 2003 en 2004 zijn ruim 5700 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Den Haag streeft rond 2010 naar een inwonertal van circa 500.000. Dat betekent dat er nog flink wat woningen nodig zijn. Dat kan onder andere door nieuwbouw in de Vinexwijken. Herstructurering en het veranderen van de functie van gebouwen zijn twee andere mogelijkheden om het woningaanbod uit te breiden.

Toekomst
Marnix Norder vindt publicatie belangrijk omdat dit een goede indruk geeft van de stedelijke agenda. Hoe gaan we om met werken in de stad? Hoe houden we onze voorzieningen op peil en waken we er voor dat onze stad niet dichtgroeit? Dat zijn allemaal vragen die een rol spelen als we werken aan de toekomst van Den Haag, aldus de wethouder.Het boek heeft de ontwikkelingen per stadsdeel in kaart gebracht. In Haagse Hout is het Beatrixkwartier beeldbepalend. Na het Centre Court, volgen Prinsenhof en de Monarch als het gaat om kantoorgebouwen. Maar ook woningbouwprojecten zoals aan het Zwedenburg en de Amalia van Solmsstraat zijn inmiddels opgeleverd.Projecten die de openbare ruimte hebben verfraaid zijn het museum Beelden aan Zee langs de boulevard van Scheveningen en het souterrain met de parkeergarage op de Grote Marktstraat. Het project aan de Klaverstraat geeft een kader voor het plaatsen van dakopbouwen waardoor inwoners hun woning kunnen vergroten en de wijk waar ze wonen niet hoeven te verlaten.