Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting


Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting

Hart voor een Ander: De Nationale Donoractie

06-05-2005
Dinsdag 10 mei brengt SBS 6 het eenmalige programma 'Hart voor een Ander: De Nationale Donoractie' op televisie. Wachtenden op een orgaan, ontvangers van een orgaan, nabestaanden en BN'ers roepen in een live tv-uitzending Nederlanders op zich te laten registreren. De presentatie van het programma is in handen van Milika Peterzon, Cilly Dartell en Marlayne Sahupala. Wacht je op een orgaan of op weefsel dan kun je de live televisie-uitzending eventueel bijwonen.

Centraal staan de persoonlijke verhalen van mensen die wachten op een donororgaan en de gelukkigen die een donororgaan getransplanteerd hebben gekregen. Ook CF-patiënte Sandy Roorda zal in de live-uitzending te zien zijn. Verder zien we hoe bekende Nederlanders op pad gaan bij 'wachtenden' in de straat. Ze benaderen de buurtbewoners en confronteren hen met het feit dat er iemand bij hun in de straat wacht op een nier of een hart. Vervolgens vragen zij hen om zich te registreren. In de zaal bevinden zich ook nabestaanden. We zijn getuige van hun verdriet en het afscheid dat zij van hun geliefden moesten nemen. Kijkers kunnen zich tijdens de uitzending laten registreren bij het telefoonpanel, dat bestaat uit bekende Nederlanders.

Het grote tekort aan donororganen in Nederland is in de politiek en media een van de meest besproken onderwerpen van de laatste maanden. Jaarlijks sterven er onnodig honderden mensen omdat zij op een wachtlijst staan voor een donororgaan. Ondanks vele voorlichtingsacties hebben ongeveer 8 miljoen mensen hun wensen nog steeds niet kenbaar gemaakt bij het Donorregister. Ook mensen die geen donor willen zijn, kunnen zich registreren. Dit schept duidelijkheid, dus ook zij worden opgeroepen een donorformulier in te vullen. 4,7 Miljoen mensen staan wel geregistreerd, waarvan 2,5 miljoen heeft aangegeven donor te willen zijn. Dit aantal is onvoldoende om de wachtlijsten weg te nemen.

Aanleiding voor deze live tv-uitzending is een actie van de Hartstichting en de Nierstichting. In de week van de uitzending valt bij 6 miljoen huishoudens een brief met het donorformulier in de bus. SBS6 werkt samen met het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ).

Bijwonen?
Wacht je op een orgaan of op weefsel en wil je de live-uitzending graag bijwonen, stuur dan een mail naar:
mathijs.bischoff@medicalmultimedia.nl. Vermeld daarbij uw naam, adres, telefoonnummer en leeftijd, hoeveel en welke familieleden u eventueel wilt meenemen en op welk orgaan of soort weefsel u wacht en hoe lang. SBS6 zal dan contact met u zoeken. Wilt u telefonisch reageren, dan kan dat tijdens kantooruren 035 7733537.

© NCFS, Dr. A. Schweitzerweg 3, 3744 MG Baarn telefoon 035 - 64 79 257, fax 035 - 64 79 489, e-mail info@ncfs.nl