Ingezonden persbericht


Utrecht, 9 mei 2005

Fietsersbond opent meldpunt mijn slechtste fietspad

Voorzitter Fietsersbond herstelt gaten in het wegdek

De Fietsersbond opent op dinsdag 10 mei een meldpunt voor slechte fietspaden. Iedereen kan een foto of een beschrijving van zijn slechtste stukje fietspad mailen naar www.fietsersbond.nl. De Fietsersbond zorgt dat de melding wordt doorgestuurd naar de plaatselijke afdeling en naar de betrokken gemeente. Lokale afdelingen van de bond zullen er bij de betrokken gemeenten op aandringen de gevaarlijke of slechte plekken te verbeteren. De actie 'Mijn slechtste Fietspad' wordt gevoerd in het kader van het 30-jarig bestaan van de Fietsersbond. "Hoewel er in die jaren heel veel bereikt is voor fietsers, kan het altijd beter", aldus Jaap Jelle Feenstra, voorzitter van de Fietsersbond. Gemeenten wordt gevraagd de slechte fietspaden snel te verbeteren als cadeau voor de jubilerende Fietsersbond.

Verkeersveiligheid
De slechte toestand van het wegdek scoort hoog in de top tien van fietsergernissen, maar is ook een bron van verkeersonveiligheid. Het aantal fietsers dat jaarlijks een ongeval krijgt ten gevolge van hobbels, scheuren en kuilen op het fietspad wordt geschat op 20.000. Dit zijn voor een groot deel lichte ongevallen, maar ook zwaardere ongevallen komen voor. Slechte verharding kan ook indirect tot ongevallen leiden: doordat fietsers hun aandacht teveel op het wegdek moeten richten, letten ze te weinig op het overige verkeer, waardoor ze bij aanrijdingen betrokken kunnen raken.

Gezondheid
Naast bron van ongelukken is slechte verharding vooral ook een bron van trillingshinder. Trillingen leiden tot gezondheidsklachten, vermoeidheid, energieverlies en discomfort. Fietsers met bijvoorbeeld rug- en andere gewrichtsklachten kunnen extra last krijgen op hobbelende fietspaden. Volgens de sportarts Kor van Hulten kunnen de trillingen zelfs tot een fietsers-RSI leiden. De helft van de fietspaden in Nederland is betegeld, wat veel onderhoud vergt. Als die tegelpaden worden vervangen door asfalt, wordt het comfort enorm verbeterd en is veel minder onderhoud noodzakelijk.

Fietsers kunnen hun klacht, liefst, met foto, sturen naar www.fietsersbond.nl/meldpunt of naar Postbus 2828, 3500 GV Utrecht



Ingezonden persbericht