Ingezonden persbericht


----------
VERKENNINGEN DINSDAG 9 MEI 2005 TUSSEN 16.00 EN 17.00 UUR OP 747AM.

Mimouna
De sterfdag van de filosoof Maimonides is voor veel Marokkanen een belangrijke dag. Maimonides was Marokkaan, hij was ook Joods. De NMO sprak op de Amsterdamse viering van Mimouna met Islamitische en Joodse Marokkanen over de manier waarop beide bevolkingsgroepen in Marokko al eeuwen samenleven. Zou je dat misschien als voorbeeld kunnen nemen voor het samenleven in Nederland?

Thuisfront
Barry Hofstede hoorde in 1992 bij de eerste lichting militairen die werd uitgezonden naar Bosnië. De verwerking van die traumatische periode legde bij terugkomst grote druk op hem en zijn familie. Die ervaring gebruikte hij om het toneelstuk thuisfront te schrijven dat op 5 juni opgevoerd zal worden in het Nederlandse veteraneninstituut. In Verkenningen praat hij over zijn oorlogservaringen en de verwerking ervan in het toneelstuk.

Islamitische wiskunde
Jan Hogendijk doceert geschiedenis van de Islamitische wiskunde niet alleen in Leiden en Utrecht, maar ook in Iran en Saoudi-Arabië. Door zijn studenten opnieuw bekend te maken met de verloren wetenschappelijke tradities binnen de eigen islamitische geschiedenis, hoopt hij het vertrouwen in hun cultuur te vergroten. Begin dit jaar ontving hij in Teheran voor zijn verdiensten een prijs uit handen van president Khatami. Verkenningen vroeg hem naar zijn bevindingen.

----------



Ingezonden persbericht