Gemeente Voorschoten

Persberichten - Tentoonstelling Kastelen en Buitenplaatsen Uitgebracht op: maandag 9 mei 2005

De provincie Zuid-Holland heeft veel meer aan kastelen en buitenplaatsen dan meestal wordt verondersteld. In het kader van het Jaar van het Kasteel-2005 wordt aan deze monumenten aandacht besteed in de expositie Kastelen en Buitenplaatsten in Zuid-Holland. De tentoonstelling is van 10 mei tot en met 30 mei 2005 in het informatiecentrum van het gemeentehuis van Voorschoten (Leidseweg 25) te zien.

Deze door het Erfgoedhuis Zuid-Holland samengestelde tentoonstelling belicht niet alleen fraaie en sterk tot de verbeelding sprekende Zuid-Hollandse kastelen en buitenplaatsen, maar gaat ook in op de historie, het onderhoud, de bestemming en exploitatie daarvan.

Groeiend besef van culturele waarden heeft er de afgelopen jaren toe geleid dat kastelen en buitenplaatsen steeds vaker als inspiratiebron dienen voor de inrichting van de openbare ruimte. Een in de tentoonstelling belicht voorbeeld hiervan is het zogenaamde Belvedèreproject Duin, Horst en Weide dat door de provincie samen met de gemeenten Wassenaar, Voorschoten en Leidschendam-Voorburg wordt uitgevoerd. Binnen dit project moeten de rijke cultuurhistorische waarden van het landelijke gebied ten noorden van Den Haag een impuls geven aan de toekomstige inrichting van het gebied. De daar gelegen kastelen en buitenplaatsen - landgoederen zijn daarbij richtinggevende elementen. Ze hebben een hoge prioriteit in de Cultuurhistorische Waardenkaarten die de afgelopen jaren door de Provincie Zuid-Holland zijn uitgegeven.

Bij de tentoonstelling is een fraaie folder beschikbaar waarin informatie wordt verstrekt over de geschiedenis van kastelen en buitenplaatsen en waarin dertig voor het publiek toegankelijke objecten worden beschreven.


- einde bericht -