Persbericht

INTEROUTE OPENT ARENA : DE EERSTE COMMISSIEVRIJE TELEFONIE-EXCHANGE

Amsterdam/Londen, 10 mei 2005 Interoute, leverancier en eigenaar van het meest geavanceerde en wijdvertakte netwerk voor spraak, data en internet in Europa, opent vandaag ARENA, de allereerste commissievrije telefonie-exchange voor de telecommunicatie-industrie. Arena is een veilige extranet marktplaats, ontwikkeld om de handel in spraakminuten te versimpelen en om de drempels voor toetreders tot de telefoniemarkt zo laag mogelijk te maken.

Arena is de nieuwste toevoeging aan de Virtual Voice Network (VVN) dienst van Interoute. Met de interconnectiedienst VVN kunnen telecombedrijven en internettoegangaanbieders (ISPs) op een kosteneffectieve manier de spraakmarkt betreden zonder te moeten investeren in dure spraakinfrastructuur. Via Arena krijgt een telecomaanbieder toegang tot een uitgebreide gemeenschap van nationale en internationale telecomaanbieders, resellers en ISPs die op hun beurt weer naadloos via VVN van Interoute met elkaar in verbinding staan. VVN-klanten kunnen hun beschikbare routes adverteren op de extranet omgeving van Arena. Ze hebben de optie om hun prijzen openbaar te maken of om andere partijen uit te nodigen om over gaan tot onderhandeling.

Interoute maakt voor de VVN-dienst Arena gebruik van softswitches die het netwerk van Interoute intelligent maken. Daardoor kunnen partijen realtime met elkaar onderhandelen over de meest voordelige en goedkope routes waarover hun telefoonverkeer wordt afgewikkeld, ongeacht hun locatie of spraakprotocol. Het VVN van Interoute telt 25 aansluitpunten in West en Oost Europa en Noord Amerika. Meer dan 100 klanten, onder wie het Indiase telecombedrijf VSNL en Czech Telecom, en ISPs en VoIP operators zoals Streamdoor, maken sinds mei 2004 gebruik van VVN. Via dit netwerk worden per maand ongeveer 100 miljoen spraakminuten vervoerd.

In tegenstelling tot de gebruikelijke spraak-exchanges, betalen Arena-klanten géén commissie over het spraakverkeer dat via Arena loopt. Klanten betalen alleen voor het gebruik van de poorten op de softswitches van het Europese netwerk van Interoute.

James Kinsella, CEO van Interoute: Arena verandert het traditionele handelsmodel van de kenmerkende bilaterale overeenkomsten tussen telecomaanbieders. Carriers, zoals VSNL, zijn juist op zoek naar nieuwe en innovatie manieren om hun internationale telefonietransport te versimpelen en kostentechnisch beter voorspelbaar en beheersbaar te maken. Arena ruimt de noodzaak om meerdere overeenkomsten met diverse partijen te sluiten uit de weg. Daardoor winnen telecomaanbieders zowel tijd als beschikbare transportroutes én besparen zij kosten.

Over Arena:

· Geen minuut-transactiekosten · Naadloze interconnectie met lagere port- en circuitkosten dan traditionele vormen van interconnectie · Uitgebreide gemeenschap van grote en kleine carriers met een uitgebreid netwerkbereik · Volledig routebeheer en rapportage Om lid te worden van Arena moeten telecomaanbieders aansluiten op VVN van Interoute. Voor meer informatie over Arena http://www.interoute.com/documents/arena.pdf.

Over Interoute
Eigenaar en operator van het meest geavanceerde en wijdvertakte netwerk voor spraak, data en internet in Europa verzorgt intelligente netwerkservices voor uiteenlopende bedrijven waaronder telecommunicatiebedrijven en grote ondernemingen. Interoute heeft een eigen glasvezelnetwerk van 30.000 km en reikt tot in alle belangrijke Europese zakencentra: Amsterdam, Barcelona, Berlijn, Brussel, Düsseldorf, Frankfurt, Genève, Hamburg, Londen, Madrid, Milaan, München, Nice, Parijs, Rome, Rotterdam, Stuttgart, Wenen, Zürich, Leipzig, Praag, Pilsen, Brno, Ostrave, Bratislava, Boedapest, Oradea, Boekarest, Bielsko Biala en Warschau. Voor meer informatie over Interoute: www.interoute.nl

Contact voor de media:
Wander Bruijel
Van Kempen Public Relations & Public Affairs
Tel. 070-346 3760